Vijesti Društvo U Donjem Detlaku nedaleko od Dervente

U Donjem Detlaku nedaleko od Dervente

0

DERVENTA – U Donjem Detlaku je pronađena lokacija manastira, koji najvjerovatnije datira iz doba oko 1300. godine, a možda i prije.

U Donjem Detlaku nedaleko od Dervente

Tome svjedoče materijalni dokazi koji su pronađeni, kao što su pećine – isposnice monaha, zatim stari nadgrobni spomenici – mramori, te ćupovi ili ambari, koji su ukopni u tercijarni kamen i služili su kao ostave za hranu, izjavio je novinarima arheolog Milan Đurđević. Temeljitiji radovi se izvode na istraživanju isposnica i ambarina, to jest ćupova.

-Manastirska crkva sasvim sigurno se nalazila na lokaciji gdje se sada nalazi obnovljena crkva Svetog Ilije Proroka. Za to već imamo mnogobrojne materijalne i pisane dokaze, potvrdio je arheolog Đurđević.
Ekipa arehologa iz Zavoda za zaštitu kulturno istorijskog i prirodnog nasleđa Republike Srpske iz Banja Luke vrši opsežna iskopavanja i arheološka istraživanja na nekoliko lokaliteta. Cilj ovog istraživanja je srednjovjekovni manastir, koji se istorijski pominje da je postojao u Donjem Detlaku.

Arheološkim radovima rukovodi arheolog Ljubica Srdić, a stručni saradnici su Ivana Jovanović iz Pirota i magistar profesor Milan Đurđević iz Gradiške. Pored arheologa tu je nekoliko radnika mještana, koji skidaju sloj po sloj zemlje i odrstanjuju stabla i korijenje. Nakon detaljnog čišćenja, na površini ostaje bijela kamena površina sa ćupovima u svoj svojoj ljepoti. Tragovi ljudske ruke i majstorstva iz davnog doba su vidljivi na svakom koraku,a arheolozi vrijedno rade i sve bilježe.
Areheolog Ljubica Srdić je rekla da će se za sada uraditi čišćenje , a nakon togakonzervacija ćupova i isposnica, kao bi se omogućio pristup posjetiocima, a radovi će se na istraživanju nastaviti i dalje po fazama, jer Donji Detlak obiluje mnogobrojnim arheološkim srednjovjekovnim lokalitetima, kao i onim, koji su mnogo stariji, kao što su još kamenog doba.

Autor: Savko Pećić Pesa

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here