Vijesti Društvo U Kalenderovcima obilježen Dan ustanka naroda BiH u Drugom svjetskom ratu

U Kalenderovcima obilježen Dan ustanka naroda BiH u Drugom svjetskom ratu

0

Kod spomenika poginulim borcima NOB-a i žrtvama fašističkog terora u Kalenderovcima danas je obilježen 27. jul – Dan ustanka naroda BiH u Drugom svjetskom ratu.

Na ovaj način gradsko rukovodstvo, članovi i simpatizeri NOB-a polaganjem vijenaca odali su pomen svim žrtvama koje su stradale od 1941. do 1945. godine.

Na pretke koji su prije 81 godinu, zajedno sa ostalim narodima u BiH uzeli pušku u ruke kako bi se oslobodili fašističkog robstva, ponosan je i Radovan Pazurević čiji je otac kao devetnaestogodišnjak otišao u partizanske redove početkom 1943. godine.

Među žrtvama surovog terora okupatora su i njegovi djedovi Petar i Tomo koji su ubijeni u logoru Jasenovac.

– Mislim da ni na jednom komadu zemlje na području bivše Jugoslavije nema mjesta gdje ne možemo svjedočiti o pogibiji našeg naroda. Ta stradanja i borbu za slobodu ne smijemo zaboraviti. Ogromne su žrtve pale da bi mi danas živjeli u slobodi i to je najveći amanet koji smo naslijedili, rekao je Pazurević.

Kalenderovci su poznati po tome što su iz ovog ali i iz susjednih krajeva, počele prve oružane pobune protiv okupatora na području Dervente a koje su se kasnije širile i na ostale porobljene krajeve, podsjećaju ispred GO SUBNOR-a.

Predsjednik GO SUBNOR-a Derventa Borislav Preradović navodi da zbog svega toga mladi naraštaji moraju da čuvaju uspomene na nekadašnje borce.

Nekadašnji borci uz mnogo muka i gladni i žedni uspjeli da se izbore za pobjedu, ali i da izgrade jedan bolji i pravedniji sistem u kojem smo nekada živjeli. Ovdje i na drugim mjestima moramo da čuvamo sjećanje na nekadašnje heroje. Ne želimo ovdje izazivati mržnju i provokacije već samo da pošaljemo poruku da se više nikada ne ponavljaju ta vremena, rekao je Preradović.

Kod spomen-obilježja služen je pomen i mještanima sa područja Osojaca i Rapćana koji su tokom februara 1945. godine zvjerski ubijeni od strane jedinica NDH-a.

Gradonačelnik Dervente Milorad Simić navodi da se sa ovih mjesta stradanja mora se graditi novi život.

Ako išta drugo onda na ovim mjestima treba i da zaboravimo mržnju i neslaganja ali nikako da prepustimo ove događaje zaboravu. Za naš narod uvijek je pogubno kada zaboravimo istorijske događaje jer se oni mogu ponoviti. Ni ova današnja vremena nisu naklonjena ni Republici Srpskoj ni BiH. Bez obzira na sve mi moramo čuvati svoje i njegovati tradiciju na tekovine NOB-a gdje je palo mnogo žrtava za slobodu, rekao je Simić.

Na spomen ploči u Kalenderovcima nalazi se više od 30 imena boraca NOB-a koji su poginuli u borbi za slobodu. Spomenik žrtvama fašističkog terora za sve ubijene mještane Osojaca, Rapćana i dijela Kalenderovaca podignut je 1974. godine.

Međutim ni dan danas, ne postoje tačni podaci o tome koliko je bilo žrtava surovog masakra iz februara 1945. godine.

TV K3

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here