Vijesti Kultura i obrazovanje U muzejskoj zbirci NB “Branko Radičević” nalazi se rijedak i neprocjenjiv eksponat

U muzejskoj zbirci NB “Branko Radičević” nalazi se rijedak i neprocjenjiv eksponat

0

Najzanimljiviji eksponat stalne postavke Muzejske zbirke Narodne biblioteke “Branko Radičević” svakako je čamac od abonosa.

U knjizi Draška Odića “Derventa kroz vijekove” navodi se da pronađen na obali rijeke Save devedesetih godina, te da vjerovatno potiče iz doba neolita, odnosno mlađeg kamenog doba, koje je na centralnom Balkanu počelo oko 5.500 godina prije nove ere.

Biblioteka u Derventi

Stručnjaci smatraju da ovo arheološko bogatstvo najslikovitije govori o postojanju organizovanih ljudskih zajednica i njihovim dometima na ovim prostorima u pomenutom periodu. Da bi preplovili rijeke, išli u ribolov ili ih koristili u ratnim pohodima, ljudi su morali naučiti izrađivati čamce, a prethodno, naravno, i oruđe.

Marko Aleksić, beogradski arheolog, koji je u martu ove godine održao predavanje u Biblioteci, istakao je da se radi o fascinantnom primjerku monoksila, drvenog čamca, kojeg su koristili i Stari Sloveni, prilikom plovidbe velikim rijekama, pa čak i morima.

Radi se o neverovatnom pronalasku na kojem se vidi način izrade, od kakvog drveta je napravljen i kojom tehnikom, što umnogome potvrđuje tačnost istorijskih činjenica i podataka. Kada je u pitanju značaj ovog otkrića, samo ću napomenuti da je takvim čamcima, 626. godine, izvršena opsada Carigrada, rekao je Aleksić.

Inače, muzejska zbirka u Biblioteci formirana je još od 1977. godine i posjeduje bogatu etnološku, arheološku i istorijsku građu.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here