Vijesti Kultura i obrazovanje U potrazi za srednjovjekovnim detlovačkim manastirom

U potrazi za srednjovjekovnim detlovačkim manastirom

0

Centar za lokalni i regionalni razvoj u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Derventa i Zavičajnim muzejom iz Gradiške provodi projekat „Ubikacija manastira Detlak-arheološka istraživanja i istorijska proučavanja“.

DSC_0478

Cilj projekta je da se kroz istorijska proučavanja, arheološka rekognosciranja i probna arheološka istraživanja, dođe do materijalnih ostataka srednjovjekovnog manastira Detlak, te da se evidentira, naučno i turistički vrednuje srednjovjekovno nasljeđe derventskog kraja. U okviru projekta planirane su aktivnosti rekongnosciranja i evidentiranja srednjovjekovnog nasljeđa, proučavanje istorijskih pisanih izvora i popisivanje srednjovjekovnog nasljeđa derventskog kraja, probna arheološka istraživanja, koja imaju za cilj utvrđivanje tačne lokacije srednjovjekovnog manastira na lokaciji sela Detlak, prezentacija arheoloških istraživanja i izrada brošure o srednjovjekovnom nasljeđu derventskog kraja.

Prva faza projekta koja se odnosi na aktivnosti rekongnosciranja i evidentiranja srednjiovjekovnog nasljeđa derventskog kraja je završena, a trenutno se realizuje aktivnost koja se odnosi na probna arheološka istraživanja u cilju utvrđivanja tačne lokacije srednjovjekovnog manastira Detlak. Arheološka istraživanja obavlja stručni saradnik iz Zavičajnog muzeja u Gradišci. Arheološko sondiranje se vrši na njivi “Čizmovina” nedaleko od manastirske crkve i ambarina u Donjem Detlaku.

U drugoj polovini mjeseca juna, predviđena je organizacija javnog događaja sa ciljem upoznavanja šire javnosti o rezultatima arheoloških istraživanja.

Projekat „Ubikacija manastira Detlak-arheološka istraživanja i istorijska proučavanja“, finansira Ministarstvo civilnih poslova iz Sarajeva, iz sredstava koja su namjenjena za finansiranje institucija kulture u BiH, za 2014. godinu.

Derventa Cafe

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here