Vijesti Privreda U Rafineriji nafte u Brodu puštena u rad gasna kompresorska stanica

U Rafineriji nafte u Brodu puštena u rad gasna kompresorska stanica

0

U Rafineriji nafte u Brodu danas je svečano puštena u rad gasna kompresorska stanica čiji je kapacitet 40 miliona metara kubnih komprimovanog prirodnog gasa, a ukupan iznos projekta gasifikacije je 16,2 miliona evra.

Stanicu je u rad pustio generalni direktor Rafinerije nafte Brod Anatolij Karaljus, a svečanosti prisustvuju srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov, šef Predstavništva Srpske u Moskvi Igor Perović, članovi rukovodstva rafinerije i kompanije “Zarubežnjeft”.

Rad stanice omogućen je dovodom prirodnog gasa gasovodom kojim je Rafinerija Brod spojena sa gasnim sistemom Hrvatske.Dužina gasovoda je 5,5 kilometara, a komprimovani prirodni gas se dostavlja u bocama pokretnim automobilskim sistemima skladištenja i prevoza gasa.

Isporuka novog proizvoda će se vršiti isključivo specijalizovanim prevoznim sredstvima koja su predviđena za transport komprimovanog prirodnog gasa, a koja kao pogonsko gorivo takođe koriste ovaj gas.

Naredna faza jeste proizvodnja bitumena, a postoji mogućnost i za realizaciju projekta izgradnje gasne elektrane, rečeno je ovom prilikom.

Agencije

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here