Vijesti Društvo U toku formiranje Organizacije starješina Vojske Republike Srpske regije Doboj – FOTO

U toku formiranje Organizacije starješina Vojske Republike Srpske regije Doboj – FOTO

0

U Derventi je održan pripremni sastanak u cilju formiranja Organizacije starješina Vojske Republike Srpske (OSTA VRS) za regiju  Doboj. Organizacija je već formirala prve odbore, tako da se već započelo raditi na okupljanju svih starješina VRS u jedno udruženje koje će snažnije isticati problematiku starješina.

Na pripremnom sastanku rečeno je da je ova organizacija trebala biti davno formirana, da su starješine koje su iznijele najveći teret rata stavljene na margine svih događaja. Dužnost je i obaveza starješina da rade na jedinstvenom djelovanju svih boračkih kategorija. Ovo nije organizacija  koja će ”rušiti” Boračku organizaciju RS, kako su već neki izjavili, nasuprot uloga će biti na jačanju svih boračkih kategorija i zajedničkom djelovanju na jačanju patriotizma i slobodarskih tradicija srpskog naroda i Vojske RS, sa težištem na očuvanju lika i časti srpskog starješine i vojnika.

Istaknuto je da treba prekinuti praksu da rad starješina ocjenjuju vojnici što se do sada dešavalo. Starješine su bile odgovorne za svoje vojnike i oni znaju ko je i kakv borac bio. Mišljenje starješina o svim pitanjima rada boračkih kategorija su zanemarena i oni su se počeli jednostavno povlačiti iz javnog života u radu boračkih organizacija. Poručeno je da nije dobro da se u nekim organizacijama boraca dezerteri nalaze u rukovodstvima i odlučuju.

Jedan od zadataka ove organizacije i starješina će biti da se prikuplja arhivska građa VRS i izrada monografija svih ratnih jedinica. Ovo je posebno važno radi toga što se događji zaboravljaju, a mlade generacije o tome ne znaju ništa, jer nemaju odakle da nauče, vide ili da se upoznaju.

Osnivačka regionalna Skupština starješina Republike Srpske održaće se iduće sedmice u Doboju.

Tekst i foto: Savko Pećić Pesa

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here