Vijesti Kultura i obrazovanje U toku izrada glavnog projekta rekonstrukcije OŠ “Nikola Tesla”

U toku izrada glavnog projekta rekonstrukcije OŠ “Nikola Tesla”

4

Učenici Osnovne škole “Nikola Tesla” u Derventi i iduću školsku godinu dočekaće kao podstanari, jer će zbog složenosti poslova obnova prostorija, oštećenih u zemljotresu prije više od dvije godine, početak radova još morati sačekati, piše Glas Srpske.

S obzirom na to da su stručnjaci ocijenili da su oštećenja takva da objekat nije bezbjedan za đake, nekoliko stotina učenika nastavu od tada pohađa u drugim obrazovnim ustanovama u gradu.

Prema riječima načelnice Odjeljenja za prostorno uređenje u Gradskoj upravi Spomenke Živanić, početak građevinskih radova na objektu OŠ “Nikola Tesla” usporilo je rješavanje administrativnih pitanja u vezi s građevinskom dozvolom.

U proteklom periodu dobili smo urbanističko-tehničke uslove i završili sve ostalo što je potrebno za izradu glavnog projekta, koji bi trebalo da bude gotov polovinom marta. Zatim slijedi revizija tog projekta i tek nakon što dobijemo građevinsku dozvolu možemo da započnemo potragu za izvođačem radova, što bi moglo da bude tek na ljeto, kazala je Živanićeva.

Ona je izrazila nadu da će u ovoj godini početi građevinski radovi.

Po svoj dinamici školsko zvono u ovom objektu moglo bi ponovo okupiti đake tek u septembru 2024. godine. Moglo je to biti mnogo ranije, da nismo mjesece proveli prikupljajući potrebnu dokumentaciju, između ostalog, vezanu za ispitivanja materijala, ali procedura je jednostavno takva, istakla je Živanićeva.

Dodala je da je do sada, odnosno za prvu fazu, utrošeno 128.000 maraka bez PDV-a, a koliko će novca biti potrebno za građevinske radove biće, kako je istakla, poznato po okončanju glavnog projekta.

Zemljotres koji je krajem 2020. pogodio Petrinju, osjetio se i na području Dervente. Najveću štetu pretrpjela je Osnovna škola “Nikola Tesla”, zbog čega su školska vrata za sve njene đake zatvorena.

Pomoćnik direktora ove derventske škole Slaven Šmulja rekao je da njihovi đaci od tada dijele prostorije s učenicima OŠ “19. april”, Srednjoškolskog centra “Mihajlo Pupin” te Stručne i tehničke škole.

Da je jednostavno na ovaj način raditi, nije, ali nemamo drugog izbora. Svi jedva čekamo da počnu građevinski radovi kako bi se što prije vratili u svoje učionice, kazao je Šmulja.

Gradonačelnik Dervente Milorad Simić je istakao da pomenuti objekat datira još iz austro-ugarskog perioda.

Ova škola ima sentimentalnu i istorijsku vrijednost. Zato je za taj proces potrebno vrijeme kako bi generacije koje tek dolaze bile potpuno sigurne u njoj, rekao je Simić.

Rekonstrukcija

Derventski odbornici su prije godinu dana jednoglasno dali zeleno svjetlo da Osnovna škola “Nikola Tesla” bude u potpunosti rekonstruisana. Prije toga je postojala dilema da li će doći do rekonstrukcije ili će se graditi nova škola na nekom od ponuđenih lokaliteta.

Glas Srpske

4 KOMENTARI

  1. Kao mali od prije 60 godina u školi Nikola Tesla su postavljane grede radi zaštite i opasnosti i taj usud traje i danas.To je za ozbiljno razmišljanje a ne za zezanje.

  2. Zar nema pametnih građevinaca da se da neki trajniji statički proračun objekta škole Nikola Tesla.Da li su termiti ili šta drugo ali stalno podupiranje gredama zadnjih sto godina je idiotizam.

  3. Sram vas bilosve vad odgovorne za ovo ponašanje i odugovlačenje,zaista mislite da smo idioti koji će sažvakati vašu priču i opravdanja za sve vezano za ovu školu.Da li ste svjesni štete koju nanosite tim učenicima u svakom smislu i roditeljima, vaša birokratija i pohlepa nema granica ,ljudi u svijetu za godinu dana bnove čitave gradove a vi jedan objekat od vitalnog značaja razvlačite i još kupujete vrijeme do 2025 g ,sram vad bilo trebate odgovarati svi pred zakonom i pred ovim narodom koji vas slijepo prati i vjeruje,sram me je vas od kojih očekujemo brza i kvalitetna riješenja a vi prebacujete krivicu jedni na druge malo lije što je i onako teška situacija još dajete takve izjave i mislite progutaće stoka sve!!!

  4. Da li se neko pita kako je djeci koja vec trecu godinu idu u drugu smjenu? Kako je krenulo, ici ce jos minimalno 3 godine, jer kada pogledamo koliko je uradjeno u proteklom periodu, mozemo zakljuciti-skoro pa ništa.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here