Vijesti Kultura i obrazovanje U toku osnivanje fondacije koja će riješiti problem nedostatka CNC operatera

U toku osnivanje fondacije koja će riješiti problem nedostatka CNC operatera

0
Sa jednog od sastanaka

Problem sa kojim se susreću i strani i domaći investitori u oblasti mašinstva, a odnosi se na hroničan nedostatak kvalifikovane radne snage, trebao bi biti riješen formiranjem “Fondacije za tehničko-tehnološku edukaciju i preduzetništvo” – FTTEP.

Ideja se pojavila prije dvije godine, prilikom uvođenja smjera mehatronike, a posljednjih nekoliko mjeseci intenzivno se radi na predstavljanju projekta zainteresovanim subjektima. Rezultat toga je i preusmjeravanje 30.000 maraka iz Plana kapitalnih investicija namijenjenih za kupovinu službenog opštinskog automobila na adapraciju „sale za više svrha“ u okviru SŠC „Mihajlo Pupin“, kao i potom održani sastanci sa predstavnicima rukovodstva opštine i srednjih škola, te privrednicima.

Jedan od idejnih pokretača FTTEP-a Goran Knežević kaže da sa jedne strane postoji nedostatak kvalifikovane radne snage, poput CNC operatera i mašinskih tehničara, a sa druge firme koje imaju sredstva i podršku svojih ambasada, s obzirom da se uglavnom radi o stranim investitorima.

Sala za više namjena

– Takođe, imamo i škole, ali i zastarjeli plan i program koji produkuje kadrove nepotrebne sadašnjoj privredi. Zbog toga želimo da napravimo zajedničiki resursni centar, odnosno da formiramo pravni subjekat kojim bi upravljali predstavnici opštine, srednjih škola i zainteresovanih preduzeća, a kroz koji bi povezali privredu i obrazovanje. Privreda u tom slučaju ne bi bila samo finansijer, nego bi unapređivala obrazovanje kroz usmjeranje ka novim tehnologijama, tehničko opremanje škola i edukaciju nastavnog kadra, što je put do kvalitetne teoretske i praktične nastave učenika, a ujedno i osnova za njihovo ubuduće školovanje ili rad u privredi, pojašnjava Knežević.

Edukativni centar bi se sastojao iz kabineta za mašinstvo i elektroniku sa programiranjem, te laboratorija za mašinstvo, elektroniku i računarstvo. Učenici bi ga koristili za redovnu nastavu i vannastavno učenje, dok bi poslije toga služio za obrazovanje odraslih, kako nezaposlenih, tako i onih koji već rade u ovim preduzećima, ali žele da svoje vještine unaprijede.

Radi se o prilično velikoj početnoj investiciji, iako bi FTTEP tekuće održavanje mogao finansirati pružanjem različitih vrsta usluga.

– Dogovoreno je dvogodišnje partnerstvo sa preuzećem „Teksimp“, prema kojem će ovaj ovlašteni distributer „Haas“ glodalica i struga za evropsko tržište, ustupiti dvije CNC mašine na period od dvije godine, nakon čega će FTTEP nabaviti svoju opremu, kaže Knežević.

Već do kraja mjeseca planira se registracija fondacije, a potom i adaptacija predviđenog prostora za mašine i apliciranje za sredstva republičkih i međunarodnih institucija. U prvoj narednoj fazi predviđeno je formiranje računarske, a potom mašinske laboratorije za CNC operatere i na kraju labporatorije za elektroniku i IT tehnologije. Cilj je da edukacioni centar zaživi do početka naredne školske godine.

Poziv i ostalim privrednicima
Knežević naglašava da se radi o jedinstvenoj inicijativi privatnog i javnog sektora, te poziva da se u zajednički projekat uključe svi privredni subjekti koji se bave obradom metala, preradom plastike i proizvodnjom tehničkih komponenti ili sistema. Preduzeća koja trenutno učestvuju u formiranju fondacije su 3P Service, Anton Par, Digital Elektronik, Mreža Netvork, Metalac – MBM, Sim-prom, Tehpro CNC, Tokarenje i Webo.

B. Nikolić – Derventa Cafe

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here