Vijesti Magazin U Trstence stigao jedan od najvećih evropskih leptira

U Trstence stigao jedan od najvećih evropskih leptira

0

Jedinka „japanskog hrastovog prelca“, vrste leptira koja se rijetko sreće na ovim prostorima, stigla je do Dervente, tačnije do Trstenaca, o čemu svjedoče fotografije naše čitateljke Sofije Savić.

Kada je u pitanju njegov izgled, ima raspon krila i do 15 centimetara, žučkaste boje, sa po dva kružića koja liče na oči. Ovi leptiri lete od kraja meseca jula do sredine i kraja meseca septembra, a nakon parenja žive svega 4-5 sedmica. Radi se o zanimljivom primerku leptira koji nije štetan niti opasan.

Inače, ovaj leptir u Europu je prenesen prije 150 godina iz istočnih dijelova Azije sa željom da se nadomjesti dudov svilac (Bombyx mori) u proizvodnji svile, što se nije dogodilo. U zadnjih nekoliko godina njegove pojave su zabilježene na Zlatiboru, u Visokom i na Kupresu, a sada i u Derventi.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here