Vijesti Društvo Udruženje žena Derventa: Informisanost je najbolji vid prevencije u borbi protiv trgovine...

Udruženje žena Derventa: Informisanost je najbolji vid prevencije u borbi protiv trgovine ljudima

0

Pandemija korona virusom je u cijelom svijetu, pa i kod nas, osim opasnosti po zdravlje uticala i na povećanje siromaštva.

Zbog vanredne situacije u cilju sprečavanja širenja zaraze privreda je bila prinuđena da smanji ili obustavi rad što je dovelo do otpuštanja radnika ili smanjenja zarade. Nesigurna egzistencija i siromaštvo uticaće na pojačano djelovanje trgovaca ljudima da među rizičnim grupama pronalaze svoje žrtve. Zato je važno neprestano objašnjavati, preventivno djelovati i upozoravati da svako od nas može biti potencijalna žrtva trgovine ljudima.

Osim potencijalnim žrtvama informativne kampanje su usmjerene i prema cjelokupnoj javnosti, vlastima i institucijama da samo zajedničkim angažmanom može da se bori protiv trgovine ljudima. Ženske organizacije daju veliki doprinos u prevenciji trafikinga, a u tome im podršku daju i mediji.

Neki oblici trgovine ljudima su seksualna eksploatacija, prinudni rad, prinudno prosjačenje, trgovina organima (prinudno uzimanje organa radi njihove prodaje).

Žene i djevojke su najčešće žrtve trafikinga, prodaju se i kupuju u cilju seksualne eksploatacije i prinudne prostitucije. Žrtve trgovine ljudima mogu biti i muškarci. Oni su obično izloženi radnoj eksploataciji, ali mogu biti žrtve i drugih oblika eksploatacije. Djeca su najosjetljivija grupa žrtava trgovine ljudima. Iskorišćavaju se za prinudnu prošnju, seksualnu eksploataciju, prinudni rad, rad u kući, prinudnu prostituciju. Žalosno je da je broj djece koja su žrtva trgovine ljudima u porastu.

Žrtvu često u lanac trgovine ljudima uvlači osoba koju ona poznaje i u koju ima povjerenja zloupotrebljavajući to povjerenje i njihovu želju za boljim životom. Načini vrbovanja su kreativni i promjenljivi jer se neprestano “usavršavaju”. Koliko god uspješna bila prevencija, trgovci ljudima su korak ispred jer je u igri ogromna zarada. Ono što je trgovcima zajedničko je obećanje dobrog posla, boljeg života i ispunjenja snova. Mnogi ne vide načine kako da riješe svoje egzistencijalne probleme pa prihvataju ponude koje su često bolje u odnosu na uslove rada u mjestima gdje žrtva živi. Lažne poslovne ponude, čak i od osoba u koje imaju povjerenje, obmanjujući oglasi za posao u raznim medijima (novine, internet, socijalne mreže) navodno su bolje plaćeni, s boljim uslovima rada, često su primamljivi i potencijalna žrtva ne vidi problem, pa prihvatajući neprovjerenu ponudu može da upadne u zamku koja iza sebe krije opasnost da postane žrtva trgovine ljudima.

U vrijeme razvoja informacionih tehnologija koje su danas dostupne mnogima, trgovci ljudima su pronašli mogućnost da na perfidan način dođu do žrtve. Razvojem interneta, posebno korišćenje društvenih mreža, dostupno je mnoštvo informacija i ponuda za posao koje bi trebalo prije prihvatanja uvijek provjeriti.

Različite krize (prirodne, zdravstvene, oružane) za posljedicu imaju siromaštvo i pojačanu aktivnost trgovaca ljudima jer im takvo stanje pomaže da lakše dođu do žrtve.

Zato je informisanost najbolji vid prevencije jer neobaviještene osobe su i najugroženije.

Udruženje žena “Derventa” – zakupljen prostor

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here