Vijesti Privreda “Unis”: Nije ispunjen postignuti sporazum, radnici najavljuju izlazak na ulice

“Unis”: Nije ispunjen postignuti sporazum, radnici najavljuju izlazak na ulice

2

Nakon što rukovodstvo preduzeća nije ispoštovalo Protokol o sporazumnom rješenju štrajkačkih zahtjeva potpisan 2. decembra, radnici fabrike cijevi “Unis” iz Dervente od juče su ponovo stupili u štrajk.

Podsjećamo, uprava se obavezala isplatiti plate za četiri i doprinose za pet mjeseci, kao i dug za prevoz, te uplatu doprinosa za radnike kojih ispunili uslove za penziju. Sve to je trebalo da bude realizovano do 21. decembra do kada je preduzeće trebalo da dobije kredit.

Od svega pomenutog samo je oko 40 radnika dobilo po 100 maraka kao dio troškova za prevoz kako bi pripremili linije za najavljeni početak proizvodnje, s obzirom da je uprava obznanila da je 5.000 tona trake stiglo u luku Ploče.

Većinski vlasnik “Unisa” Goran Tomić poslao je pismo u kojem radnike moli da se još malo strpe. Zapelo je, navodi, kod banke od koje traži kredit.

Većinski vlasnik je poručio da se i dalje strpimo iako je posljednja plata bila 10. septembra, a i tada je većina radnika dobila po 200 KM. Nemogiće je da neko od toga preživi i još da se strpi. Pozivamo predsjednicu RS Željku Cvijanović, premijera Radovana Viškovića, ministra finasija, ministra industrije, našu predsjednicu Sindikata Ranku Mišić, potpredsjednika Sindikata Tanu Peulića da razrješimo situaciju da li ovo zatvarati, jer u ovakovim uslovima više ne želimo nastaviti raditi, poručila je Radosava Milanković, predsjednik Sindikata radnika UNIS-a Derventa, dodajući da radnici više ne žele raditi za neto plate bez doprinosa i da u pogon neće ući dok se u potpunisti ne ispostuje potpisani protokol.

Štrajkački odbor pisao je i načelniku Dervente od koga traže da organizuje sastanak sa članom predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, te predstavnicima svih nivoa vlasti Republike Srpske.

Ukoliko do ovog sastanka ne dođe, smatraćemo da su predstavnici vlasti RS stali u zaštitu našeg poslodavca, na štetu radnika Unis Derventa, te ćemo biti primorani da svoje pravo zatražimo izlaskom na proteste na ulicu, stoji u pismu.

Derventa Cafe

PODIJELI

2 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code