Vijesti Kultura i obrazovanje Upisnu politiku uskladiti sa potrebama lokalne zajednice

Upisnu politiku uskladiti sa potrebama lokalne zajednice

2

Upisna politika u narednoj školskoj godini je bila tema sastanka koji je Organizovalo Odjeljenje za privredu i društvene djelatnosti opštine Derventa sa predstavnicima privrednih subjekata sa područja opštine,Biroa za zapošljavanje Derventa i direktorima osnovnih i srednjih škola.

Sastanku su prisustvoavli predstavnici preduzeća “Sanino”, “Mreže Netvork” i “Digital Elektronika”.

Branka Jeftić, direktor Biroa za zapošljavanje u Derventi, je rekla da je na području opštine 2041 lice koje traži zaposlenje, što je za oko stotinjak više nego u isto vrijeme prošle godine. Jeftićeva je posebno naglasila da je u prošloj godini na području opštine zaposleno 1044 lica i da je došlo do smanjenja broja lnezaposlenih u gotovo svim zanimanjima. Trenutno je na evidenciji Biroa najviše prodavača 119, kuvara 70, gimnazijalaca 51, poljoprivrednih tehničara 61, trgovačkih tehničara 35, konobara 45, energetičara 47, a od visokoobrazovanih najviše je ekonomista i pravnika. Ona je rekla da Biro pomaže licima koja traže posao tako što organizuje obuku, u okviru koje kandidati uče kako da napišu svoju biografiju i gdje da nađu konkurs za posao. Pri Birou postoji i klub za traženje posla za sve koji posao traže duže od 6 mjeseci.

U raspravi je posebno  naglašen problem nedostatka pojedinih obrazovnih profila, naročito obućara. Dvanaest firmi, koje se bave obućarskom proizvodnjom na području opštine, radnike dobijaju uglavnom prekvalifikacijom iz neke druge struke. Poslije nedavno obavljenih anketa u osnovnim školama, samo jedan učenik je izrazio želju za upis u ovu struku. Iz firme “Sanino” su spremni da kadrovski pomognu školi i ustupe mašine kako bi se praksa za obućare mogla obavljati kvalitetno, a time bi se i značajno olakšalo organizovanje nastavnog procesa u školi.

“Od oko 870 zaposlenih u ovoj firmi, samo 7 odsto su završeni obućari. Firma ne može ulagati sredstva za školovanje obućara jer nema garanciju da će ti kadrovi nastaviti svoj rad baš u ovoj firmi “, rekao Siniša Pazurević iz “Sanina”.

U “Mreži Netvork” smatraju da je Derventa otišla daleko ispred mnogih lokalnih zajednica u privlačenju stranih investicija i da bi se taj trend nastavio, potrebno je da se izvrše korekcije i prilagođavanje sistema školstva potrebama privrede.

“Bili smo aktivno uključeni u program koji je Privredna komora Austrije pokušala da realizuje sa Privrednom komorom Republike Srpske, a koji se odnosi na dualno školstvo, ali to ide veoma teško.Uvođenje novih zanimanja traži i velika ulaganja i u kadrove i opremu u školama. Velik problem, sa kojim se trenutno susrećemo, je odlazak naših školovanih kadrova.vTu prventsveno mislim na tražena zanimanja kao što su varioci, CNC informatičari, obrađivači metala i sl.”, rekao je Zoran Tošić, iz “Mreže Netvork” i naglasio da je potrebno organizovati posjete preduzećima kako bi se učenici, na licu mjesta, upoznali sa pojedinim zanimanjima.On je takođe predložio da se pokrene inicijativa da se privrednici oslobode plaćanja pojedinih obaveza i da se ta sredstva usmjere na finansiranje nabavke potrebne opreme za praktičnu nastavu.

Iz preduzeća “Digital Elektronik” su istakli problem nedostatka varioca, a problem će biti još veći s obzirom na broj koji se školuje i potražnju na tržišu. Goran Knežević iz “Digital Elektronika” je ukazao i na potrebu uvođenja zanimanja tehničar polimera, jedno do budućih traženih zanimanja, ali su predstavnici škola ukazali na nedostatak programa za ovaj profil zanimanja.

Branka Jović, direktor Stručne i tehničke škole, rekla je da se na osnovu provedene ankete u osnovnim školama, 130 učenika izjasnilo za zanimanja koja su ponuđena u okviru ove škole. Planiran je upis šest odjeljenja i to dva odjeljenja poljoprivrednih tehničara, te po jedno poslovno-pravnog tehničara, trgovačkog tehničara, kuhara i jedno kombinovano odjeljenje metalske struke. Od šest odjeljenja četiri su četverogodišnja, dva su trogodišnja. Određen broj učenika koji dolazi sa teritorije drugih opština će omogućiti formiranje odjeljenja sa po 24 učenika, što je i zakonski okvir za broj učenika u odjeljenju.

U Srednjoškolski centar “Mihajlo Pupin” planiran je upis pet odjeljenja, dva gimnazijalaca, po jedno odjeljenje informacionih tehničara, mehatroničara i računarskih tehničara.

“Informacione tehnologije su “in” zanimanje. Pretprošle godine smo uveli zanimanje mehatroničar i bili smo pioniri u tom, ali je teško organizovati praktičnu nastavu za ova dva zahtjevna zanimanja. Potrebna su značajna sredstva, pogotovo za obezbjeđenje tzv. CNC mašina potrebnih za kvalitetnu praktičnu nastavu”, rekao je  Branislav Vidić, direktor SŠC i naglasio dosadašnju dobru saradnju sa privrednicima.

Derventsko školstvo treba da nađe način da uskladi školovanje kadrova za potrebe derventske privrede, mišljenja je načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Mirsad Bećirović, pa smatra da treba nastaviti sa školovanjem obućara. Prijedlog je prihvaćen kao jedan od zaključaka ovog sastanka. Za realizaciju ovog zaključka zadužen je direktor SŠC “Mihajlo Pupin”.Takođe dogovoreno je da se svake godine održava “Dan otvorenih vrata” kada bi se svršeni osnovci, kroz posjetu  preduzećima, upoznali sa pojedinim zanimanjima.

Problemi sa kojima se susreće derventsko školstvo su slični onima sa kojima se susreću i u drugim lokalnim zajednicama pa je, po mišljenju zamjenika načelnika Siniše Jeftića, potrebno da škole naprave planove za rješavanje nastalih problema i odrede nosioce tih aktivnosti, te da ne čekaju nadležno Ministarstvo, nego da same pokrenu inicijativu.

Ministarstvo: Važna uloga lokalne uprave u kreiranju upisne politike
U Banjaluci je održana konferencija pod nazivom “Upisna politika u srednje obrazovanje u funkciji razvoja Republike Srpske”, u organizaciji Ministarstva prosvjete i kulture i Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.
Konferenciji su prisustvovali zamjenik načelnika opštine Derventa Siniša Jeftić i Ljiljana Mujačić iz Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti i Radovan Pazurević, direktor firme “Sanino”.

Ministar prosvjete i kulture dr Dane Malešević je rekao da lokalna uprava ima važnu ulogu u kreiranju upisne politike u srednje škole i da bi se trebala maksimalno uključiti u ovaj proces. Potrebno je sa privrednicima i školama sačiniti plan upisa po mjeri lokalne zajednice. On je istakao da su u većini lokalnih zajednica deficitarna zanimanja poput bravara ili varioca kao i da Ministarstvo prosvjete i kulture planira da za narednu školsku godinu ponudi dva nova zanimanja,a to su tehničar informacionih tehnologija i tehničar CNC mašina.

“Vjerujemo da će ova zanimanja svršenim osnovcima biti interesantna s obzirom da će sa završenom srednjom školom, lako da dođu do zaposlenja”, rekao je ministar Malešević.

Ministar je najavio i smanjenje upisnih kvota u pojedinim sredinama za zanimanje ekonomski tehničar.

Ministar uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić je istakla da Vlada Republike Srpske radi BFC sertifikovanje lokalnih zajednica i da BFC standardi traže povezivanje upisne politike, lokalnih strategija razvoja i tržišta rada i dodala da je konferencija i organizovana sa ciljem boljeg uvezivanja ova tri segmenta.

Marinko Đukić, direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća RS je govorio o aktivnostima koje ova agencija sprovodi sa ciljem da se poboljšaju uslovi u kojima se izvodi praktična nastava u srednjim školama.Agencija realizuje program “Prilika plus”, u okviru kojeg je sprovela obuku za 147 nastavnika praktične nastave za rad na tzv.CNC mašinama, a u toku je i proces opremanja 16 stručnih škola u Republici Srpskoj.

derventa.ba

2 KOMENTARI

 1. Kao prvo nisu “tzv. CNC masine” nego se zovu CNC masine (Computer Numerical Control).A mogu biti za obradu metala, drveta i drugih materijala.
  Sva obuka za trazena (navedena) zanimanja je provediva u skolama i firmama kroz program zajednicke saradnje. U skolama organizovati teoretsku nastavu a u firmama prakticnu nastavu koju ce da izvode strucna lica iz firmi po programu dostavljenom od strane skole.Nek ministarstvo plati obuku.
  I dragi poslodavci povecajte plate radnicima pa niko nece odlaziti iz Dervente i pocnite malo vise cijeniti obicnog radnika.

 2. “Derventsko školstvo treba da nađe način da uskladi školovanje kadrova za potrebe derventske privrede, mišljenja je načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Mirsad Bećirović, pa smatra da treba nastaviti sa školovanjem obućara.”
  ….
  Kakvo ba skolovanje obucara.
  Takve skole ne postoje nigdje u svijetu.
  Obucar se postaje kad se ide na zanat kod majstora obucara, koji pravi cipele od koze i sam kroji cipelu i sve njene dijelove prema necijoj nozi.
  U firmama tipa Sanino, gdije radnici godinama rade samo jednu jedinu operaciju, mogo raditi automehanicari, ljekari, dimnjacari, polupismeni pa cak i nepismeni, filozofi, kosmonauti.
  Sasvim svejedno.
  Obuka za tu operaciju traje pola sata i gotovo.
  Nijedan jedini radnik kod Radovana nezna i nemora znati napraviti cipelu.
  Kakva skola za obucare i ko to jos izmislja.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here