Vijesti Društvo Župnik sije mržnju protiv Srba

Župnik sije mržnju protiv Srba

0

Forum za bezbjednost opštine Derventa osudio je istupe derventskog župnika Filipa Marišića kojima sije mržnju protiv Srba iz Dervente i najavio da će od kardinala vrhbosanskog Vinka Puljića zatražiti da postavi tolerantnijeg župnika, javile su agencije.

Zupnik sije mrznju protiv Srba

Marišić je nedavno u Beču, gdje su osveštane prostorije Udruženja Hrvata iz Dervente koji žive u Austriji, rekao da su Srbi iz Dervente “živjeli u šumama gdje su navikli da slušaju vukove i medvjede”.

Načelnik opštine Milorad Simić izjavio je poslije sjednice da je Forum zaključio da se kardinal Puljić upozori u pismu na djelovanje Marišića, koje ne doprinosi suživotu ljudi na ovim prostorima.

– Od Puljića će biti zatraženo da u Derventu pošalje tolerantnijeg župnika koji će širiti ljubav, a ne mržnju. Marišić svojim ponašanjem doprinosi da izazove ekscesne situacije. Ovo nije prvi put da župnik iznosi ružne poruke Srbima u Derventi – rekao je Simić i dodao da niko nema pravo da širi mržnju među narodima.

Forum je najavio da će u nedjelju, 1. maja, obezbijediti da u miru u Čardaku bude služen parastos za 36 ubijenih Srba u proteklom ratu, kao i da bude održan Festival folklora u centru grada, koji organizuje Katolička crkva iz Dervente.

– Svjesni smo da bi posljednje neprimjerene izjave katoličkog župnika mogle biti povod za incidente i zato smo preduzeli sve mjere da do toga ne dođe – rekao je Simić.

Snimak na “Jutjubu”

Prema snimku, objavljenom na “Jutjubu”, Marišić je tokom istupa u Beču rekao da je Trg na kojem se nalazi Katolička crkva preimenovao u “trg Svetog Jure” i zatražio od Hrvata u Austriji da na ovu adresu šalju što više pisama “kako bi se na to navikli Srbi”. On je tom prilikom pjevao i pjesmu kojom se šalje poruka kako je Derventa oduvijek bila Hrvatska i da će to biti i ubuduće.

Glas Srpske

Prilog sa K3:

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here