Vijesti Društvo Upoznajte Motajicu – kutak za rekreaciju i uživanje u prirodi

Upoznajte Motajicu – kutak za rekreaciju i uživanje u prirodi

0

Motajica je planina koja se nalazi na sjeveru Republike Srpske, na desnoj obali rijeke Save, na prostoru opština Srbac, Prnjavor i Derventa.

Pružajući se u dužini od oko 15 kilometara, sa nekoliko vrhova iznad 500 metara nadmorske visine, dominira ravničarskim predjelom koji je okružuje, ostavaljajući dojam markantne planine. Najviši vrh je Gradina, sa 652 metra nadmorske visine, na kojem je pored dva repetirora sagrađen i kameni geodetski stub iz austrougarskog vremena.

Motajica je bogata rudom, prije svega granitom, zbog kojeg je u prošlosti postojalo više rudnika na sjevernoj strani planine, uz obalu rijeke Save, dok je u južnom dijelu, u dolini rijeke Lepenice, planina bogata bazaltom i trahitom. Karatkreristika Motajice je i izuzetan kvalitet bukove i hrastove šume, usljed čije neplanske sječe je često uništavan biljni i životinjski svijet. Jedna od  najpoznatijih sječa datira iz 1869. godine, a izvršena je po nalogu Osmanlijske vlasti.

Za planinare i ljubitelje prirode pristupačna je sa svih strana, ali se najčešće koristi markirana planinarska staza, iz sela Gornja Lepenica, koje se nalazi na 15 kilometara udaljenosti od Srbca. Ovom stazom izlazi se na vrh Gradina. Pored bogastva šumom u rudom, Motajica obiluje izvorima vode. Na planini postoji i nekoliko arheoloških nalazišta.

Upoznaj Srpsku

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here