Vijesti Društvo Upravljanje čvrstim otpadom na evropski način: Šef “Čistoće” boravio u dvodnevnoj studijskoj...

Upravljanje čvrstim otpadom na evropski način: Šef “Čistoće” boravio u dvodnevnoj studijskoj posjeti – FOTO

0

Denis Pijetlović, šef Radne jedinice „Čistoća“ u „Komunalcu“, jedan je od predstavnika 20 komunalnih preduzeća iz BiH koji su sredinom mjeseca boravili u dvodnevnoj posjeti Hrvatskoj u okviru Projekta jačanja kapaciteta upravljanja čvrstim otpadom. Radi se o projektu kojeg finansira Svjetska banka, a provodi danska kompanija „Kovi”.

Posjete preduzeću „Prekom“ iz Preloga nadomak Varaždina, jednom od najuspješnijih komunalnih preduzeća u Hrvatskoj prema ocjeni Evropske unije, i firmi „Tehniks“, vodećoj u oblasti projektovanja i proizvodnje komunalnih mašina, iskorištene su za sticanje novih iskustava.

“Prekom” je preduzeće u kojem se razdvaja sav otpad. Imali smo priliku da vidimo i pogon za pravljenje komposta od organskog biorazgradivog otpada, što će biti prioritet i za Derventu u naredne dvije godine s obzirom da će „Komunalac“ aplicirati za sredstva iz pretpristupnih fondova za izgradnju kompostane, kao i kod Fonda za zaštitu životne sredine RS, otkrio je Pijetlović.

Iskustvo je pokazalo da se radi o profitabilnoj djelatnosti, što bi dovelo i do zapošljavanja novih radnika, te istovremeno smanjilo količinu otpada na deponiji.

Izračunato je da je 30 odsto komunalnog otpada jednog domaćinstva upravo organski biorazgradivi otpad, koji bismo koristili za pravljenje organskog komposta, kao i lišće, granje, ostatke cvijeća i otpad koji nastaje održavanjem javnih zelenih površina. Od komposta bi pravili organsko đubrivo, pojasnio je Pijetlović.

Učesnici sastali sa pomoćnikom ministra zaštite okoline u Vladi RH Igorom Čizmekom.

Stižu podzemni kontejneri

Pijetlović je rekao i da je spreman plan za nabavku podzemnih kontejnera za prikupljanje otpada, čime bi Derventa postala prva opština u RS i BiH koja je prikupljanje otpada regulisala na ovaj način.

Za početak bi bili postavljeni na dvije lokacije u gradu, a kasnije i na druge. Riječ je velikim kontejnerima kapaciteta pet kubika, što znači da jedan takav kontejner zamjenjuje pet malih. Mislim da će to građani vrlo brzo i rado prihvatiti, naglasio je.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code