Vijesti Društvo Uprkos opstrukcijama iz Sarajeva: Počelo obnavljanje šest stambenih jedinica za raseljena lica...

Uprkos opstrukcijama iz Sarajeva: Počelo obnavljanje šest stambenih jedinica za raseljena lica – FOTO

0

Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš posjetio je danas opštinu Derventa, povodom potpisivanja ugovora i uvođenja izvođača u radove na izgradnji šest stambenih jedinica koje se obnavljaju u Derventi, u okviru Projekta rekonstrukcije stambenog fonda (SAF). U delegaciji je bio i potpredsjednik Republike Srpske Josip Jerković.

Ministar Čordaš je istakao, na imanju Šime Kljajića na Rabiću, jednog lica kojem će kuća biti obnovljena, da su postojale brojne opstrukcije kada je  pitanju sprovođenje ovog projekta, naročito u Sarajevu, što je posebno neuobičajeno jer se radi o kreditnim sredstvima.

Stvarnost je takva da mi Šimi nakon 25 godina počinjemo obnavljati kuću i tako ispunjavati njegovu želju da se vrati. Najveća obnova na prostoru BiH je bila u prvih pet godina nakon rata, a ovo su praktično završni radovi, bar kada su u pitanju institucije, iako je interes ljudi i dalje jako veliki. Ministarstvo je pripremilo veliki broj projekata za koje se nadamo da ćemo ih realizovati u naredne 2 godine, vrijednosti oko 80 miliona maraka, koje će obuhvatiti više od 2.000 stambenih jedinica, što je jako puno za naše uslove, kada znamo da je interes donatora sve manji, otkrio je Čordaš.

Kljajić se zahvalio donatorima i svim dobrim ljudima koji su omogućili da se obnovi dio kuće negove kuće, te da planira da se zbog toga vrati iz Njemačke, gdje trenutno živi, dok je načelnik opštine Milorad Simić istakao da je svaka obnovljena kuća bogatstvo.

– Neko bi mogao reći da se radi o malom broju jedinica, ali se radi o velikoj sreći i zadovoljstvu. Moramo zahvaliti gospodi Čordašu i Jerkoviću na svemu što čine za povratak i obnovu i posebno treba naglasiti da se ova sredstva Saudijskog fonda koriste za povratak i u Srpskoj i u Federaciji, za sve raseljene i izbjegle narode, rekao je Simić.

Inače, radi se o projektu obnove stambenih jedinica za raseljena lica u Bosni i Hercegovini iz sredstava Saudijskog fonda za razvoj na području Republike Srpske, kojeg provodi Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, a ugovorena vrijednost radova za navedenih šest objekata u Derventi iznosi 220.425 KM. Radove će izvoditi preduzeće “Gradot” iz Banjaluke.

Projekat rekonstrukcije stambenog fonda (SAF) finansira se u ukupnom iznosu od 15 miliona američkih dolara, odnosno oko 22 miliona KM, i namijenjen je Bosni i Hercegovini za potrebe rekonstrukcije 917 stambenih jedinica za izbjeglice i raseljena lica.

Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske će, kao implementator, u okviru ovog projekta pružiti pomoć u obnovi individualnih stambenih jedinica za ukupno 374 porodice, od čega na području Republike Srpske 111 porodica, a na području Federacije BiH za 263 porodice.

Ukupna planirana vrijednost izgradnje pomenute 374 stambene jedinice iznosi 11,3 miliona KM.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here