Vijesti Društvo Uskoro Učiteljski studij u Derventi

Uskoro Učiteljski studij u Derventi

0

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović boravio je u radnoj posjeti opštini Derventa, gdje je sa rukovodstvom opštine obišao novoobnovljnu zgradu Gimazije sa tehničkim školama i sadašnji Centar za kulturu, gdje su uložena sredstava iz Razvojnog programa Vlade RS.

Uskoro Uciteljski studij u Derventi

U Gimnaziji sa tehničkim školama urađeni su radovi na obnovi zgrade, za šta je iz Razvojnog programa RS odobreno 870 hiljada maraka. Takođe, nabavljena je potrebna oprema i inventar koja se stavljena u funkciju, nakon čega će se obaviti tehnički prijem.

– Adaptacija zgrade Gimnazije je urađena izvanredno, za ovaj objekt su ljudi u Derventi vezani i emotivno, osjećaju potrebu za kapacitetom. Drago mi je da je projekt doveden do kraja i on predstavlja izvanrednu mogućnost za učiteljski studij, ali i za jedan kvalitetan rad gimnazijalaca. Nadam se da će se sve završiti potrebno za tehnički prijem, a nakon toga će Univerzitet u Balja luci na svojim organima donijeti potrebne odluke da organizujemo učiteljski strudij ovdje u Derventi, što je i bila namjera- izjavio je Kasipović, koji je u nastavku obišao i objekt Centra za Kulturu i Narodnu biblioteku “Branko Radičević” u Derventi.

Načelnik opštine Derventa Milorad Simić je rekao da je u obnovu Gimazije budžet opštine Derventa učestvovao sa 100.000 KM i da je ovo dan u smislu prethodnice stručnoj komisiji koja će obaviti tehnički prijem, odnosno dati uvjerenje za otvaranje učiteljskog fakulteta, a tim činom opština Derventa postaje univerzitetski grad.

– Univerzitet ima želju i namjeru da nastavi sa realizacijom učiteljskog studija u Derventi onako kako smo ranije započeli, činjenica je da smo morali zastati sa dvije generacije upisa iz razloga što nije bilo odgovarajućeg prostora za rad. Ono što smo vidjeli ovdje daje nam povoda, uslove da resorno ministarstvo izda bezrezervno uvjerenje, odnosno odobrenje Univerzitetu u Banja Luci da nasatvi sa realizacijom upisa novih generacija.

Jesenjski semestar startuje sa nastavom i nastavnim obavezama, a oni studenti koji žele iz Banja Luke doći ovdje studirati i iz okolnih mjesta to će moći učiniti- rekao je Stanko Stanić, rektor Univerziteta u Banja Luci.

Kada je u pitanju Centar za kulturu, bivši Klub vojske, u Derventi, za uređenje iz Razvojnog programa odobreno 450 hiljada maraka. Ovi projekti su kandidovani od strane opštine Derventa, a aktuelna republička vlada je prepoznala i dala zeleno svjetlo za finansiranje iz Razvojnog programa.

Tekst: Nenad Simić

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here