Vijesti Kultura i obrazovanje Uspješna godina: Biblioteka u 2019. godini povećala broj čitalaca i posjetilaca brojnih...

Uspješna godina: Biblioteka u 2019. godini povećala broj čitalaca i posjetilaca brojnih manifestacija

0

– U 2019. godini Narodna biblioteka „Branko Radičević“ postala je bogatija za gotovo 500 članova, pa sada ukupno broji 2.705 evidentiranih čitalaca. Oni su tokom prethodne godine iznajmili nešto više od 10.000 knjiga, a u tom periodu usluge, radionice i događaje Biblioteke posjetilo je nešto više od 36.200 ljudi, što je oko 4.000 više nego godinu prije, rezimira godinu za nama direktorica ustanove Mirjana Plisnić.

Biblioteka je i ove godine ispunila svoj osnovni cilj – da kao kulturno-informacijski centar stanovnicima opštine Dervente i šire pruži slobodan pristup znanju, informacijama i raznovrsnim kulturnim sadržajima.

Mirjana Plisnić

Biblioteka svakodnevno radi na podizanju nivoa u obavljanju djelatnosti i usluga radi zadovoljavanja kulturnih, informacijskih, obrazovnih i rekreacijskih potreba stanovnika, u različitim oblicima i pomoću najnovijih tehnologija, kakvo je, na primjer, automatizovano poslovanje koje omogućava pristup knjižnom fondu biblioteke i evidenciji članova, posjeća direktorica Plisnić.

U okviru Biblioteke postoje odjeljenja za djecu i odrasle čitaoce sa opštom i studijskom čitaonicom, te referat zavičajne zbirke obaveznih primjeraka, dok se na spratu objekta Biblioteke odvija muzejska djelatnost pod nazivom Služba zavičajne zbirke.

>> Ovi članovi Biblioteke su pročitali najviše knjiga u 2019. godini (opširnije OVDJE)

Tokom 2019. godine nabavljena je 691 nova publikacija, od kojih je 445 kupljeno, a ostalo predstavljaju doniracije, pa biblioteka sada ima knjižni fond koji broji 41.119 naslova dok muzejska zbirka broji 1.865 eksponata.

Od tog broja odjeljenju za djecu „pripada“ oko 9.076 izdanja, a za najmlađe sugrađane tokom godine za nama pripremili smo i brojne radionice poput „Maštovnice“, „Školice engleskog jezika“, NTC sistema učenja, radionciu stripa, školu glume i slično. Knjižni fond odjeljenja za odrasle broji nešto više od 16.000 izdanja, a pored „Noći muzeja“ i matematičkih radionica, u našoj ustanovi  održane su izložbe pod nazivom „Nemanjići – rađanje kraljevine“ i „Otključaj svijet iluzije i nauke“, sedmodnevni festival omladinskih pozorišta „Derventa fest 2019“ i desetine drugih promocija knjiga, predstava, predavanja, izložbi isličnih sadržaja, kaže Plisnićeva.

U Referatu zavičajne zbirke nalazi se i 737 monografske publikacije zavičajnog karaktera, kao i 625 starih i rijetkih knjiga, te 762 jedince efimerne građe, kao i fond fotografija koji broji 2.258 jedinice.

Infrastrukturni radovi i opremanje

Iz budžeta Republike Srpske obezbjeđuju se sredstva za plate osam radnika Biblioteke, dok se materijalni i režijski troškovi, tekuće i investiciono održavanje finansiraju iz budžeta Opštine Derventa.

Svake godine rad Biblioteke unaprijeđuje se nabavljanjem nove opreme i izvođenjem radova na objektu.

U ovom periodu okrečen je prostor u kojem se odvija muzejska djelatnost, kao i stubište i hodnik u prizemlju, a prelakiran je i  parket u sali koja je namijenjena za održavanje kulturnih sadržaja. Kupljena su dva štampača i 15 stolica, kaže Plisnićka.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here