Vijesti Kultura i obrazovanje “Uvijek dajem svoj maksimum”: Marija Karanović jedan je od najboljih studenata banjalučke...

“Uvijek dajem svoj maksimum”: Marija Karanović jedan je od najboljih studenata banjalučke Akademije umjetnosti

1

Dvadesetogodišnja Marija Karanović jedan je od najboljih studenata Akademije umjetnosti u Banjoj Luci i našeg grada, a njen uspjeh donio joj je i stipendiju Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Vlade Republike Srpske.

Marija je doslovno od malih nogu znala da je muzika njen izbor, a prve lekcije usvojila je u petoj godini. Osnovno muzičko obrazovanje u Derventi nastavila je nadograđivati u Srednjoj muzičkoj školi „Konstantin Babić“ u Prnjavoru, i to kao jedna od deset učenika koji su upisani u prvu generaciju nakon izgradnje novog objekta škole.

U drugom razredu osnovne škole majka me odvela u muzičku školu gdje me privukao zvuk klavira… Odlučila sam se oprobati i tako sam nastavila svirati klavir sve do danas. Tada sam prva znanja i podršku dobila od profesorice klavira Valentine Šatare i profesorice muzike Milijane Žunić, koja je vodila školski hor, priča Marija.

Već tokom srednjoškolskog obrazovanja redovno je posjećivala Akademiju, a dodir sa ustanovom i prijem profesora samo su produbili njeno interesovanje za nastavak muzičkog obrazovanja. Danas sa visokim uspjehom polaže ispite na odsjeku Muzička teorija i pedagogija, a ove godine planira da upiše studije i na odsjeku za klavir, koji joj je ipak najveća ljubav.

Formula za uspjeh, bar kod mene, zasniva se na tome da svaki put šta god da radim, dam maksimum od sebe, koliko god to koštalo mog vremena, jer smatram da se svako ulaganje i trud na kraju isplati. Bitno je nikad ne odustajati ma koliko god da vam se put činio neprolazan. Jednostavno, vremenom shvatite šta je za vas pravi put i idete njim do samog kraja, priča mlada umjetnica, koju je publika u Derventi mogla upoznati na nastupima na koncertu „Viva la musica“ i „Ljetnoj art sceni“.

Uživa u bavljenju različitim stvarima, od projekata koji se tiču mentalnog zdravlja do odlaska u teretanu, ujedno i kvalitetnog načina da se odmori od brojnih obaveza. Ipak, muzika joj je najveća strast.

Učestvovala sam u raznim masterklasovima, takmičenjima i koncertima, među kojima mogu izdvojiti posebnu edukaciju koja se desila nedavno sa profesorom klavira, pedagogom i psihologom Lazlom Srtahom (Laszlo Stacho) iz Budimpešte, kroz koju smo kolege i ja smo dobili neku novu perspektivu učenja i obrazovanja kako u izvođenju, tako i o muzici i upoznavanju samih sebe. Takođe, u vannastavne aktivnosti među uspjesima mogu da svrstam i par nastupa sa “Rock Simfonijom”, te koncerte na Kastelu u Loznici, kao i nezaboravan nastup mog sadašnjeg hora “Kerubini” i orkestrom Akademije, pod vođstvom Dušana V. Uroševića, sa Bajagom na Kastelu, posebno ističe Marija.

Derventa Cafe

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here