Vijesti Društvo UŽ Derventa nastavlja borbu protiv nasilja u porodici – FOTO

UŽ Derventa nastavlja borbu protiv nasilja u porodici – FOTO

3

Udruženje žena Derventa započelo je realizaciju petomjesečnog projekta „Ženski aktivizam u borbi protiv nasilja“, podržanog od Kanadskog fonda za lokalne inicijative.

Cilj projekta je osnažiti žene da aktivno učestvuju u prevenciji nasilja i na unapređenju institucionalnog odgovora u prevenciji i zaštiti od nasilja.

Prva radionica održana je u prostorijama Narodne  biblioteke “Branko Radičević”, a prisustvovalo je 16 učesnica iz lokalne zajednice koje su upoznate o aktivnostima  u projektu, ciljevima i donatoru koji je podržao projekat. Učesnice radionice  izjasnile su se da im je prioritet da steknu znanja o vrstama i oblicima nasilja, uzrocima i zaštitnim mjerama kako bi se osnažile da informišu i druge građane u svojim mjesnim zajednicama o značaju ovog problema. Svjesne su da neće biti lako, posebno u seoskim sredinama gdje još uvijek ima stereotipa i predrasuda, posebno stida, da se prizna nasilje u porodici, saopšteno je iz UŽ Derventa.

Opredijeljenost udruženja je da se neprestano radi na prevenciji svih oblika nasilja  među sugrađanima, od osnovnoškolaca do najstarije populacije oba pola.

Elektronski i štampani mediji koji prate naše aktivnosti pomažu senzibilizaciji građana o ovom problemu, njegovim posljedicama, a i načinima sprečavanja. Tako se mobilišu mnogi akteri kojima je stalo da se smanji nasilje da aktivno rade na tome, poručuju iz udruženja.

Na prvoj radionici bilo je govora o rodu i polu, rodnim ulogama, rodnim stereotipma i predrasudama, rodno zasnovanom nasilju, a održana je i interaktivna radionica „Ženski aktivizam u prevenciji rodno zasnovanog nasilja u mjesnim zajednicama“.

Derventa Cafe

3 KOMENTARI

  1. Удружење жена које се нити једног тренутка није огласило поводом затварања породилишта у Дервенти или поводом заштите труднице,жене радника које добије отказ јер иде на породиљско боловање и сличне проблеме, док је у Прњавору исто опстало управо због активизма сличних удружења, за мене није никакво удружење жена већ интересно-профитно удружење без јасног циља и визије,само да се добије каква донација за једно те исто моралисање и патетисање из године у годину.Урадите нешто конкретно и маните се шупље приче!

  2. Увијек иста лица и исте приче.Резултат нула.Бивше чланице Савеза комуниста, послије радикалке, а данас уз водећу партију, што значи да је лични интерес а не опште добро примаран.Оне< су увијек на "правој страни".Гоци Гордани Пијетловић посебан поздрав из Сарајева из Централног комитета СКБиХ

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here