Vijesti Društvo Udruženje žena organizovalo regionalnu konferenciju o dobrim praksama institucija u slučajevima rodnog...

Udruženje žena organizovalo regionalnu konferenciju o dobrim praksama institucija u slučajevima rodnog nasilja

0

Udruženje žena Derventa danas je u Centru za kulturu održalo regionalnu konferenciju “Širenje dobrih praksi u institucionalnom odgovoru na rodno zasnovano nasilje”.

Poseban akcenat na konferenciji je stavljen na trogodišnji rad Multisektorskog tima za prevenciju i suzbijanje nasilja u porodici u Derventi i Brodu, te na izradu Lokalnog akcionog plana za prevenciju i suzbijanje nasilja u porodici za 2020. godinu. Nosioci  tih aktivnosti su Udruženje žena Derventa i institucije koje se bave problemom nasilja u porodici.

Pored stava da je prevencija nasilja veoma važna, kao i da je informisanje žrtve o njenim pravima od izuzetnog značaja, zaključci konferencije su da posebnu pažnju zaslužuju djeca žrtve porodičnog nasilja.

Još je tragičnije kada su u pitanju djeca sa posebnim potrebama koja ne znaju ni da prijave nasilje niti da se od njega odbrane, a često im se i ne vjeruje. Zato je važno uključivanje institiucija koje mogu da pruže adekvatnu pomoć pomoć i zaštitu. Poseban osvrt odnosio se na nasilje putem društvenih mreža kome su izloženi, pored djece, i odrasle osobe, često i ne znajući da su postale žrtvom nasilja. Internet se zato tretira kao javno mjesto i tako se zakon odnosi prema nasilju na internetu kao prema nasilju na bilo kom drugom javnom mjestu. Zaključeno je da samo zajedničkim djelovanjem vladinog i nevladinog sektora možemo uspješno preventivno djelovati na smanjenju rodno zasnovanog nasilja, saopšteno je iz Udruženja žena Derventa.

Učesnicima konferencije na temu ženskog aktivizma u borbi protiv nasilja govorila je predsjednica UŽ “Derventa” Jovanka Popović, dok je o nasilju nad djecom tipičnog i djecom sa posebnim potrebama predavanje održala Nataša Tintor.

Predsjednica Mreže žena u policiji MUP-a RS  Željka Mileusnić učesnike je upoznala sa smijernicama za upravljanje rizicima u situacijama nasilja u porodici, a predstavnik Ministarstva odbrane BiH Muhamed Smajić o Implementaciji rodne ravnopravnosti kroz mehanizme Rezolucije UN-a 1325.

Učesnici konferencije bile su predstavnice ciljne grupe u projektu, predstavnici centara za socijalni rad iz Dervente i Broda, osnovnih i srednjih škola, Odbora za ravnopravnost polova Opštine Derventa, Centra za mentalno zdravlje Derventa, Doma zdravlja Derventa, ženskih organizacija iz regije i sekcija Udruženja žena „Derventa“ iz seoskih mjesnih zajednica.

Konferencija je održana u okviru projekta “Ženski aktivizam u borbi protiv nasilja” podržanog od Ambasade Kanade.

 

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here