Vijesti Društvo UŽ Derventa: Žene iz 10 mjesnih zajednica osnažene u borbi protiv nasilja...

UŽ Derventa: Žene iz 10 mjesnih zajednica osnažene u borbi protiv nasilja u porodici

0

Prošle sedmice Udruženje žena Derventa okončalo je ciklus od šest radionica za liderike iz deset mjesnih zajednica u okviru projekta „Žene liderke iz mjesnih zajednica u prevenciji nasilja“, podržanog od Američke ambasade u BiH.

Tokom trajanja radionica učesnice su ostvarile međusobne kontakte, čule različita iskustva, naučile nove stvari i, kako su naglasile, dobile motivaciju da rade na osnaživanju žena i prevenciji nasilja u svojim sredinama.

Teme obrađene u radionicama pomogle su ženama da se upoznaju sa oblicima i vrstama nasilja, mjerama zaštite, načinima preventivnog djelovanja i pomoći žrtvama i počiniocima nasilja. Učesnice su istakle da im je ovaj ciklus radionica pomogao da se informišu, da se osnaže i da su spremne da svoja znanja prenesu i drugim ženama u svojim mjesnim zajednicama. Najjači utisak  na učesnice ostavio je film o nasilju u porodici, saopšteno je iz Udruženja žena Derventa.

Iz udruženja ističu da je potrebno sistemski rješavati probleme nasilja, osnaživati zaposlene u institucijama da slučajeve provedu do kraja, te omoguće i žrtvi i nasilniku svaku vrstu pomoći kako bi se problem riješio. Takođe, naglašavaju  da je važn prijaviti nasilje u porodici kako bi institucije mogle na vrijeme da djeluju.

Ovim projektom će se proširiti mreža prevencije u borbi protiv nasilja u porodici u kojem su žrtve žene, djeca, ali i starije osobe. Učesnice su istakle da će se više angažovati u svojim sredinama da prepoznaju nasilje i da pomognu i podrže žrtve.

Projektni tim UŽ Derventa kao realizator ovih aktivnosti zadovoljan je  aktivnostima žena u radu na radionicama i nastaviće da sarađuje s njima u realizaciji projektnih aktivnosti koje su predviđene u narednom periodu, kažu u UŽ Derventa.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here