Vijesti Društvo Uzgojio bundevu od 200 kilograma

Uzgojio bundevu od 200 kilograma

0

Šezdesetogodišnji Boro Sekulić iz Lužana kod Dervente na svojoj parceli je uzgojio bundevu tešku preko 200 kilograma. “Bundeva još raste pa očekujem da će dostići težinu od blizu 300 kilograma”, ističe Sekulić i naglašava da bundeva svaki dan raste po dva centimetra u obimu.

Uzgojio bundevu od 200 kilograma

Džinovska bundeva je iz porodice “atlantik džajent” i porijeklom je iz Kanade, a može da dostigne težinu od pola tone.

Sekulić navodi da na svojoj parceli ima još bundeva koje svojom težinom premašuju sto kilograma, a namjerava da ih izloži na manifestacijama koje se svake godine održavaju u Srbiji i Hrvatskoj.

On kaže da već treću godinu pokušava da na svom imanju uzgoji bundevu koja bi po težini premašila rekord koji na ovim prostorima drže učenici jedne poljoprivredne škole u Srbiji.

“Oni su prije četiri godine uzgojili bundevu tešku 350 kilograma”, navodi Sekulić, bivši instruktor na motornim vozilima.

U prethodna dva pokušaja Sekulić je uspio da uzgoji bundeve koje nisu premašivale 200 kilograma, za šta krivi previsoke temperature.

“Bundeve zahtijevaju dosta vode i stajskog đubriva”, ističe on.

Sekulić dodaje da ga je oduvijek privlačio uzgoj bundeva. Trenutno ih na svom imanju ima 40 vrsta – od ukrasnih bundeva do bundeva od kojih se mogu praviti pekmezi i slatka.

Glas Srpske

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here