Vijesti Privreda Uzmi ago koliko ti drago

Uzmi ago koliko ti drago

0

Iako je Odluka o komunalnim taksama jedan od dokumenata koji se, prilikom pokretanja biznisa, pažljivo i temeljito razmatraju, čini se da joj svi nemamo isti pristup. Ovih dana iznenada smo saznali za namjeru opštinske vlasti da ovo zahvatanje značajno poveća.

Uzmi ago koliko ti drago

Na početku želim da kažem da sam razočaran činjenicom da sam za ovu namjeru lokalne vlasti saznao iz sredstava informisanja i nekim sporednim kanalima. Niko se nije udostojio da, bar neke od nas, pozove i čuje naše mišljenje i pokuša da nam obrazloži zbog čega se odlučuje na ovakav korak.

A sjete nas se redovno, svaki put kad nešto zajedno treba da se radi, kad treba da se daje novac. Onda vrlo lako stupe s nama u kontakt, pronađu nas lično ili putem svojih emisara.

Ovaj put su nas zaobišli.

Obrazloženje koje je sastavni dio prijedloga za mene, ali i za većinu onih koji normalno razmišljaju, je neprihvatljivo. Zar je argument da takse nisu povećavane nekoliko godina? Ako je to argument, znači li to da nas, za koju godinu, opet neka povećanje? Kažu da su se poredili sa okruženjem. Znamo mi da mnogi iz tog “okruženja” imaju dil sa inspektorima (koje vlast plaća i treba da kontroliše) i da rade na način koji je daleko od zakonskih propisa. Neka pokažu fiskalni račun za kupljeno govrivo u tom “okruženju” sa kojim nas porede! Neke opštine, kao Laktaši, spadaju u red razvijenih, dok je Derventa zalutala među srednje razvijene. Derventa ima i mnogo manje stanovnika pa je proporcionalna opterećenost građana mnogo veća, a uz to nije bilo ni pravog stimulansa razvoja preduzeća.

Poredili su nas i s Brodom, a zaboravili su da na području brodske opštine radi rafinerija, te da, kad je trgovina u pitanju, ima mnogo bolji geografski položaj.

Treba li da radnike držimo neprijavljene, kao u okruženju i da tako kršimo zakone i namirujemo novac za takse?

Na stranu pitanje: Zašto se ova taksa uopšte plaća, šta se za taj novac dobije zauzvrat? Osim realizacije projekata na kojima se uzimaju pare, pošto drugih uglavnom nema.

Iako, procentualno gledano, ima drastičnijih povećanja, ogorčeni smo predloženim iznosom takes za benzinske pumpe. Tako su za benzinsku pumpu pored magistralnog ili regionalnog puta, previdjeli taksu istu kao za sjedište banke, Telekom ili kockarnicu! Veću taksu treba da plati pumpa koja zapošljava naj mawe 10-15 radnika, nego osiguranja kojima mušterije i pazar obezbeđuje država svojim propisima i koja imaju jednog ili dva zaposlena radnika! Neshvatljivo je da benzinska pumpa plati veću taksu od filijale ili poslovnice poslovne banke, a nas je država obavezala da plaćamo usluge banaka!

Udar na naše poslovanje je i taksa za držanje motornih vozila. To direktno vodi u smanjivanje broja vozila i vožnje, ali i potpuno demaskira predlagače dokumenta. U potpunosti otkriva i potvrđuje ono što smo mi i ranije znali, a to je činjenica da je dobar, pa čak i veći dio naše lokalne vlasti, svoj rad usmjerio samo na pronalaženje novih načina uzimanja novca, ne vodeći računa o posljedicama.

Doveli su nas u poziciju da sumnjamo, a sad smo u to sigurni, da ne prate ni događaje u javnosti. Jer, da prate, znali bi da je nacrtom ekonomske politike za slijedeću go dinu predviđeno povećanje poreza i doprinosa na isplaćene plate, kao i smanjivanje raznih dosadašnjih davanja iz budžeta. Znali bi da to ima direktan uticaj na poslovanje i da će imati negativne posljedice. Nisu vodili računa o toj činjenici, nego su surovo, činovnički izračunali koliko im treba i tako kreirali prijedlog.

Zanemarena je i činjenica da na području derventske opštine ne posluje nijedan privredni gigant, te da se projekcija razvoja mora graditi na stranim investacijama, a predložena mjera nas značajno udaljava od tog cilja.

Neznanje i neinformisanost za one koji, još uvijek, imaju ogromne plate, nije prihvatljiva niti dopuštena!

Nisu vodili ni računa o drugim obavezama koje mi, privrednici, moramo da servisiramo. Obaveza benzinske pumpe je da plaća i još neke takse, kao što su izlaz na magistralni put 2 hiljade, a porez na imovinu za kvadrat zemljišta koje zauzima pumpa je 3 KM, dok je istom obavezom predviđeno još 3 hiljade maraka. Ima tu još, ali nema smisla da nabrajam, samo želim da vas upozorim da bi lako mogli da imate još 37 nezaposlenih radnika koji bi mogli da konkurišu za vaša radna mjesta.

Moram predlagačima ovog dokumenta, ali i onima koji će se o njemu i izjašnjavati, da postavimo nekoliko pitanja koja su neizbježna:

– Dosad su vam usta bila puna priče o pozitivnom poslovnom ambijentu u našoj opštini. Hoćete li, nakon namjere da donesete ovakav dokument, i dalje moći to da govorite?

– Zar vam je ovo poziv ulagačima sredstava i investitorima da svoje poslovne projekte realizuju u Derventi? Mislite li, zaista, da će nakon ovog pokušaja, pa makar on i propao, opština Derventa biti doživljavana kao povoljna za biznis?

– Jeste li svjesni da skoro svi privrednici rade sa minimalnim maržama i da će ovaj novi trošak morati da bude prebačen na mušterije, to jeste građane? Ili nas svjesno gurate u “sivu” ekonomiju!

– S kojim privrednicima, čijim uspjesima se često hvalite kao svojim, i kad ste se konsultovali?

Iako nas ne zanima koje je pozicija, a ko opozicija (to se vrlo često i lako mijenja), niti personalno ko šta radi, moramo da izrazimo iznenađenje da su sa ovakvim prijedlogom saglasni oni koji znaju kako teško i sa koliko muke i napora se posluje. Ne iznenađuju nas oni koji u životu nisu nijednu marku zaradili ni naplatili nigdje osim u budžetu! Oni nisu u stanju da prepoznaju omču oko vrata namaknutu nama koji koji punimo budžete iz kojih oni uzimaju po principu: “Uzmi ago koliko to drago”!

Na kraju, nadamo se da će glas razuma i želje za daljim napretkom i razvojem Dervente pobijediti one koji privredu i privrednike, ma koliki oni bili, smatraju nepresušnim izvorom novca za svoje ogromne i, nažalost, nezarađene plate.

Ubijeđeni smo da nećemo biti dovedeni u poziciju da ozbiljno razmišljamo o iznošenju kapitala i biznisa iz Dervente, pošto ima i takvih razmišljanja i prijedloga. Uostalom, kao preduzeća iz oblasti transporta koja odlaze u Sloveniju i, naravno, odnose i priliv novca.

Savjetujemo da ovaj dokument bude hitno povučen iz procedure, pošto će loš glas vrlo brzo stići do svih koji se kreću u poslovnim krugovima. Ova avantura vam, gospodo iz vlasti, nije bila potrebna!

Drugi dio teksta nalazi se na sljedećem linku.

Milan Pećić – direktor “Nada” doo

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here