Vijesti Najave i obavještenja Vatrogasna jedinica Derventa: Pripremite dimnjake za sezonu grijanja

Vatrogasna jedinica Derventa: Pripremite dimnjake za sezonu grijanja

0

dsc_0968

Povodom predstojeće zimske sezone iz Teritorijalne vatrogasne jedinice upozoravaju građane Dervente na opasnosti koje prijete uslijed početak grejne sezone.

MOGUĆE OPASNOSTI KOJE SE DEŠAVAJU PRILIKOM POŽARA DIMNJAKA:

– lzbacivanjem iskri iz grla dimnjaka, koje lete po krovu i padaju na okolni zapaljivi materijal, može uzrokovati zapaljenje.
– zagrijavanje zidova – prenosom toplote kroz zidove kojima je obzidan dimovodni kanal i ako je na takve zidove naslonjen zapaljivi materijali (drvo, papir i sl.) može doći do zapaljenja i širenja požara na prostor.
– Prenos požara na građevinske elemente zgrade – kod nepravilno izvedenih dimnjaka (najčešće stare zgrade) često je moguće naići na grede (krovna ili međuspratna konstrukcija), koje se naslanjaju ili prolaze kroz dimovodni kanal. Kod tih nepravilnosti dolazi do zapaljenja tih greda i prenosa požara na krovište ili međuspratnu konstrukciju.
– Pucanje dimnjaka – uzrok tome je vrlo visoka temperatura koja se razvija kod zapaljenja čađi u dimovodnom kanalu, koja iznosi i do 1000°C.

Potrebno je redovno čišćenje dimnjaka prije i po potrebi u toku sezone loženja, od strane ovlaštene pravne ili fizičke osobe koja obavlja dimnjačarske poslove. Ovim putem želimo naglasiti i podsjetiti naše sugrađane na Zakonske obaveze o održavanju instalacija za odvođenje dima u svojim radnim i stambenim prostorijama.

KAKVE MJERЕ PREDUZETI АКО DOĐE DО POŽARА U DIMNJAKU:

U slučaju požara, odmah pozovite vatrogasce na broj 123 i saopštite neophodne podatke;
O požaru obavijestite sve susjedne stanare, jer je opasnost od nastanka otrovno gasa ugljen-monoksida izuzetno velika;
– Ukoliko je u prostoriji jak dim, ne ulazite u nju;
– Ukoliko je došlo do požara dimnjaka, ne ložite peći, već prigušite vatru zatvaranjem ulaza vazduha; zapaljive predmete u blizini dimnjaka;
– Vatrogascima omogućite pristup u stanove;
– Požar u dimnjaku nikada ne gasite vodom, jer je to veoma opasno. Voda na užarenim zidovima dimnjaka naglo ispari povećava svoju zapreminu zbog čega dimnjak može da eksplodira. (Pri izlivanju samo jednog litra vode u dimnjak nastane 1700 litara pare). Dimnjak ne može da izdrži toliki pritisak i može da dođe do njegovog pucanja);
– Ne otvarajte vratašca dimnjaka;
– Nakon požara dimnjaka kontrolišite temperaturu spoljašnjeg zida dimnjaka barem još 2 do 3 sata;
– Dimnjačar mora da pregleda dimnjak u cjelosti, jer postoji velika vjerovatnoća da je požar ostavio posljedice na djelove dimnjaka;

TVJ Derventa

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here