Kolumna Vedrana Kulaga: Evropo, nećemo brzo

Vedrana Kulaga: Evropo, nećemo brzo

0

Uz odobrenje autorke Vedrane Kulage, inače novinarke Glasa Srpske, prenosićemo njene komentare o aktuelnim društveno-političkim temama koje obrađuje.

Jedan od strateških ciljeva BiH je, ako je suditi prema onom što slušamo gotovo svaki dan, članstvo u EU, ali je jasno da je to i, nakon toliko godina, samo cilj.

Aktuelna politička i ekonomska situacija u BiH ne uliva povjerenje nikome. Niti u BiH, niti izvan nje. Svako malo na površinu izbijaju nove tenzije, da li slučajno ili namjerno, koje zemlju vuku nazad i stopiraju njen napredak i u samom regionu, a kamoli izglede da se ubrza na putu ka toj evropskoj porodici kojoj teži.

Evropski zadaci, naravno, nisu laki, ali su za BiH još teži ako se uzme u obzir na koji način se donese važne odluke za ovu zemlju i koje sve procedure i nivoe vlasti treba da prođe jedan akt da bi dobio potvrdu da “ide sa jedne adrese”.

To i ne bi bio problem da se samo poštuje ono što je rečeno i što je potpisano. Slavni mehanizam koordinacije nikako da se pokaže u praksi, a teške političke odluke, izjave kao i suvišna obećanja dodatno ga guraju u ćorsokak. A time i taj cilj, želju i posvećenost koja se jednim imenom zove “put ka EU”.

Da smo još daleko od pravog puta, potvrđuje presjek stanja kada je u pitanju ispunjavanje zadataka iz Akcionog plana za realizaciju prioriteta iz izvještaja o BiH za 2016.

Matematika je jasna. Polovina zadataka čeka bolje dane kojih još, kako se čini, nema ni u najavi.

Iako mnogi zvaničnici uporno ponavljaju da smo na dobrom putu, da smo sve bliže EU i da bismo redovno “do kraja ove” ili “početka naredne godine” mogli dobiti kandidatski status, ali rijetko navodeći na koju godinu precizno misle, sve to je još daleko od nas. Preciznije, mi smo još daleko od Evrope.

Niko ne spori da treba da radimo na tome, ali ova zemlja treba da prioritetno sredi sama stvari u svom dvorištu jer je nestvarno i pomisliti da će nam probleme, sukobe i sporove rješavati evropski stručnjaci. Kada svedemo račune kod sebe, lakše ćemo se izboriti sa evropskim cehovima.

U BiH je odavno krajnje vrijeme da se smire strasti, da se ne provociraju narodi koje je sudbina rasporedila na ovom dijelu nemirnog Balkana.

Vrijeme je da predstavnici naroda u BiH, zarad onih koji su ostali i koji vjeruju da i ovdje imaju budućnost, prestanu da unose razdor i sjeme teške prošlosti među sugrađanima i da se miješaju u tuđe poslove. Njihovo je da zajednički rade i da ovu zemlju povedu u bolje sutra, da poštuju sistem odluka u BiH, grade dobre odnose i sami krče svoj put. Da jednom i mi budemo primjer, ali dobar nekome.

Vedrana Kulaga – Glas Srpske

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here