Kolumna Vedrana Kulaga: Krnji granični prelazi

Vedrana Kulaga: Krnji granični prelazi

0

Uz odobrenje autorke Vedrane Kulage, inače novinarke Glasa Srpske, prenosićemo njene komentare o aktuelnim društveno-političkim temama koje obrađuje.

BiH kuburi sa brojnim problemima na svim stranama. Ima ih na izvoz – od najsitnijih do najkrupnijih, a u tom nizu stanje na graničnim prelazima zauzima posebno mjesto.

Loša infrastruktura, nepostojanje brojne opreme neophodne za pregled vozila, prije svega kamiona, samo su dio onoga što nedostaje na našim graničnim prelazima. A najgore od svega je što taj problem nije od juče. Ni od prekjuče.

Tek petina graničnih prelaza BiH ispunjava potrebne uslove i standarde u pogledu infrastrukture potrebne za efikasno obavljanje provjera i to se mahom radi o novim prelazima, dok su stari ponajprije samo to – stari.

Granični prelazi su, može se reći, slika jedne zemlje. Tu su prvi utisci koje turisti ili prevoznici stiču kada dolaze u jednu zemlju, a gledajući kakvo je stanje na većini prelaza u BiH, mnogima može samo da se smuči i da se mole da što brže prođu dotrajale kućice i improvizovane prostorije za “detaljne” preglede robe kada se radi o prevoznicima.

U cijeloj priči o graničnim prelazima možda je najgore to što svi znaju i vide kakvo je stanje, a malo ko nešto radi da bi stanje na prelazima, a time i bezbjednost svih građana ove zemlje, bilo podignuto na znatno viši nivo.

I prevoznici godinama upozoravaju na brojne nedostatke na ulazu, odnosno izlazu iz BiH. To ostavlja velike posljedice i na privredu i uopšte rad prevoznika, koji zbog načina rada na terminalima i uopšte prelazima gube i vrijeme i novac.

Stanje na graničnim prelazima pod hitno treba mijenjati, a ne samo uprazno svake godine pričati o tome, a istovremeno već u rukavu imati izgovor da novca, za te namjene, nema.

Ima i biće ga, ali pod uslovom da se postave prioriteti, a ne da se vrijeme gubi u razmišljanju da li postoji još ijedno radno mjesto koje nije izmišljeno za partijske poslušnike i koje je još slobodno.

Graničari u ovoj zemlji, imajući u vidu uslove u kojima rade, veoma dobro ispunjavaju svoje obaveze, ali nadležni treba da im pomognu podizanjem uslova na graničnim prelazima na daleko viši nivo.

Tim potezom će popraviti stanje, ojačati kontrole, podići bezbjednost građana BiH i turista, ali i otvoriti brži put prevoznicima kako bi dobili stalnu trku sa vremenom i na cilj dovezli ispravnu robu. Ovako, kako sada stvari stoje, to je nemoguća misija, a svi su na gubitku.

Rješenja ima, ali i novca. Trebaju samo razum i volja viših nivoa vlasti za stvarne potrebe ove zemlje i njenih građana.

Glas Srpske

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here