Kolumna Vedrana Kulaga: Reforma reforme

Vedrana Kulaga: Reforma reforme

0

Uz odobrenje autorke Vedrane Kulage, inače novinarke Glasa Srpske, prenosićemo njene komentare o aktuelnim društveno-političkim temama koje obrađuje.

BiH je zemlja koja nikako ne uspijeva da pronađe pravi put niti da ostane na dobrom pravcu, a samo jedna od stvari, u moru problema sa kojima muku muči godinama, je javna uprava.

Neefikasna administracija je, svidjelo se to nekome ili ne, jedan od njenih zaštitnih znakova. U svakoj oblasti i poslu ima onih koji se trude i daju svoj maksimum da bi uvijek bili na visini zadatka, nasuprot onima koji, eto, imaju posao samo zbog naklonjenosti političkim strujama, dok stručnost ostaje u drugom ili trećem planu.

Riječ reforma, generalno, znači da stvari na koje se odnosi neće biti riješene “preko noći”, ali BiH je kada je riječ o sređivanju stanja u javnoj upravi prevršila svaku mjeru. Taj posao kod nas traje punih deset godina, a da se niko nije pretjerano odmakao od starta. Jasno je svima da je stanje komplikovano, da su poslovi koje su nadležni preuzeli na sebe zahtjevni, ali svako malo može se čuti koliko je novca stiglo i “otišlo” za reformu javne uprave.

Na gotovo svakom koraku vidimo da administracija nije na ruku građanima niti privredi, a da nadležni uporno žele da kojekakvim novim akcionim planovima zamažu oči i sebi i svima oko sebe.

Reforma javne uprave u BiH ove godine slavi prvu deceniju u teoriji, a u praksi je daleko od tog stepena razvoja. Takva slika na terenu i u institucijama, uz niz drugih problema, dodatno usporava napredak ka evropskoj porodici o kojoj svi redom pričaju i očekuju da i mi, uskoro, budemo dio nje.

Posljednji presjek stanja onog što je obećano i onog što je urađeno u procesu reforme javne uprave sasvim jasno pokazuje da smo daleko, daleko od ispunjenja preuzetih obaveza. A ako se uzmu u obzir probijeni rokovi, definitivno smo šampioni.

Reforma javne uprave je stalni proces i to je jasno, ali je do sada trebalo da imamo zrele osnove na osnovu kojih bismo i mogli da kažemo da će biti bolje u danima koji su pred nama.

Nadležni u ovoj zemlji odavno je trebalo da za mnoge stvari zasuču rukave i počnu odgovorno da rade, ali nisu. Prošlo je vrijeme kada smo vjerovali obećanjima, sada je došlo novo u kojem se boduju rezultati rada.

BiH, kao i svakoj normalnoj zemlji, treba efikasna uprava koja neće pokleknuti pred izazovima, a ne ona koja će iznova čekati neki novi akcioni plan ili strategiju.

Vedrana Kulaga – Glas Srpske

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here