Kolumna Vedrana Kulaga: Vlast na raskrsnici

Vedrana Kulaga: Vlast na raskrsnici

0

Uz odobrenje autorke Vedrane Kulage, inače novinarke Glasa Srpske, prenosićemo njene komentare o aktuelnim društveno-političkim temama koje obrađuje.

Ključne institucije na nivou BiH mjesecima ne funkcionišu kako bi trebalo i to više niko i ne spori, ali nema ni mnogo onih koji govore da to treba promijeniti.

Parlamentarna većina je dugo na ledu, nesuglasice i teške riječi između koalicionih partnera su svakodnevna pojava, kao i zakoni koji “padaju” i oni koji mjesecima čekaju da dođu na dnevni red sjednica.

Posljednje analize rada, konkretno Savjeta ministara BiH i Parlamenta BiH, uradio je CCI koji je na papir stavio ono što može da se vidi sasvim jasno – da su rezultati rada ispod svakog nivoa, a troškovi iznad svake granice zdravog razuma kada se uzme u obzir opšte stanje i uslovi života u BiH.

Mnoge stvari u ovoj zemlji ne štimaju, a nažalost sve ide u pravcu da će takvo stanje ostati sve do naredne godine kada će biti održani novi opšti izbori, mada još nije poznato ni po kojim pravilima će biti održani, jer su izmjene zakona koji regulišu tu oblast pod velikim upitnikom.

Jasno je da će predizborna kampanja opet uraniti, ako se uopšte može reći da je prethodna završila sa danom kada su birači izašli na birališta i izabrali svoje predstavnike na lokalnom nivou u oktobru prošle godine.

Jasno je da nema pomaka na mnogim poljima i da se dokumenta važna za ovu zemlju ne usvajaju ni kada dođe pet do 12, već kada prođe i 12 i pet.

BiH je zemlja u kojoj je dogovor ključ svega upravo zbog njene specifičnosti, ali mnogima to još nije jasno. Nema volje da se na sto stave važna pitanja počev od krucijalnih stvari u vezi sa ustavnim uređenjem pa sve do liste institucija koje su formirane na nivou BiH.

Posljednji podaci o izvršenju budžeta tog nivoa vlasti u ovoj zemlji pokazuju da je samo za pola godine potrošeno oko 440 miliona maraka za rad i funkcionisanje gomile agencija, kancelarija, direkcija, ministarstava, instituta i ostalih institucija na nivou BiH, a ima ih ukupno 75.

Svaki pokušaj razgovora o tome da je krajnje vrijeme da bude podvučena crta i da se vidi koje od tih institucija zaista i trebaju BiH po automatizmu su u startu osuđeni na propast i zato imamo ovolike izdatke u zemlji u kojoj većina građana nema posao, a dobar dio jedva spaja kraj s krajem dok se njima igraju oni koji, eto, igrom loše sudbine drže sve konce u svojim rukama.

Vrijeme je da se uozbilje, jer je, koliko se god činila blizu, iduća godina ipak daleko.

Glas Srpske

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here