Vijesti Privreda Velika očekivanja i privrednika i rukovodstva opštine: Derventa dobila Privredni savjet –...

Velika očekivanja i privrednika i rukovodstva opštine: Derventa dobila Privredni savjet – FOTO

0

U Administrativnom centru opštine Derventa danas je održana konstitutivna sjednica lokalnog Privrednog savjeta, tijela osnovanog sa ciljem razmatranja administrativnih i drugih barijera u privredi, te unapređivanja preduzetništva i lokalne privrede u cjelini.

Radi se o savjetodavnom institutu, predviđenim Zakonom o lokalnoj samoupravi, koji će u početnoj fazi imati 21 člana iz reda lokalnih administrativnih organa, javnih ustanova i oblasti obrazovanja, te različitih sfera privrede.

Pomenuto je da Derventa ima oko 500 samostalnih privrednika, 187 malih i srednjih preduzeća, te 4 velika privredna subjekta i nešto više od 6.300 zaposlenih radnika, a već na prvom sastanku dotakli su se pojedinih problema sa kojima se privreda susreće, poput nedostatka kvalifikovane radne snage, potrebe za reformom obrazovanja i uvođenjem praktične nastave, te analiziranja projekcija njihovih budućih investicija i za tu namjenu potrebnog broja radnika.

Po automatizmu, predsjednik Privrednog savjeta opštine Derventa je načelnik opštine Milorad Simić, dok su članovi savjeta za potpredsjednika izabrali Zorana Tošića.

Simić je istakao da za razliku od mnogih, Derventa već ima formiranu privredu, koja će uspostavljanjem ovog organa biti još više unaprijeđena.

Derventska privreda je značajan faktor i u entitetskom i u državnim okvirima, naročito kada govorimo o izvozu, broju stranih investitora i zbog toga smo odlučili da omogućimo privrednicima koji imaju snage i volje da daju svoj doprinos i da privredno okruženje dodatno unaprijedimo. Na ovaj način ćemo “razgovarati” sa privredom, onima koji stvaraju novu vrijednost, kada je u pitanju formiranje budžeta i kapitalnih investicija, finansiranje podsticaja i sporta, pitanje upisne politike u škole i slično. Ovako ujedinjeni ćemo biti ravnopravniji partner u borbi za pravilniju raspodjelu PDV-a, rekao je Simić, zahvaljujući svima koji su prihvatili da budu sagovornik u ozbiljnim temama.

Direktor “Drvoprerade Đurić” Pero Đurić pozdravio je formiranje savjeta i poručio da se to moglo desiti i ranije, te da smatra da neće ostati mrtvo “slovo na papiru”.

– Derventa zavisi od svojih privrednika i da nema nas, ni naša opština ne bi bila tu gdje jeste. Drago mi je da se konačno čuje riječ privrednika jer mi činimo kičmu razvoja Dervente i naši savjeti trebali bi da imaju veliki značaj u lokalnoj upravi, s obzirom da stvaramo novu vrijednost i zapošljavamo radnike. Bitno je da smo održali sastanak i da ćemo kandidovati veliki broj tema od značaja za Derventu, poput problematike uređenja gradskog građevinskog zemljišta, iznosa rente i drugih nameta, pitanja poput povećanja broja stanovnika i zaustavljanja odlazak mladih, da bi i u tom segmentu bili najbolja opština, rekao je Đurić, te dodao da je ovo i prilika da privrednici Dervente međusobno ostvare bolju saradnju.

Potpredsjednik novoformiranog Privrednog savjeta Zoran Tošić smatra da je savjet sastavljen od ljudi koji imaju šta da kažu, te da i dalje ima prostora za napredak u ovoj oblasti.

Već danas smo pomenuli određena pitanja kojima ćemo ubuduće pridati veću pažnju, poput mogućnosti izgradnje stambenih jedinica za radnike kako bi pokušali zadržati radnu snagu. Prioriteta u ovoj oblasti ima mnogo, od toga da zaustavimo odlazak radne snage, stvorimo edukovan kadar, da omogućimo podršku investitorima koji imaju interes da svoju proizvodnju šire i na istočni dio Srpske, istakao je Tošić.

Planira se organizovanje nekoliko desetina sastanaka godišnje ovog tijela.

B. Nikolić – Derventa Cafe

 

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here