Vijesti Kultura i obrazovanje Velika Sočanica: Kolekcionar Nedeljko Kuzmanović predstavio djelić istorije – FOTO/VIDEO

Velika Sočanica: Kolekcionar Nedeljko Kuzmanović predstavio djelić istorije – FOTO/VIDEO

0

Prva Etno izložba starina predstavljena je na imanju Nedeljka Kuzmanovića u Velikoj Sočanici kod Dervente, piše TV K3.

Kolekcionar Nedeljko Kuzmanović gotovo pola vijeka skupljao je starine kao da je znao da će moderna tehnologija zamijeniti, tkanicu, mlin za kafu, plug i mnoštvo starih predmeta koji su danas zaboravljeni.

Pod otvorenim nebom na imanju Kuzmanovića bazenima u Velikoj Sočanici izloženo je više od 500 starih predmeta, fotografija, oruđa za rad, nošnji i sličnih eksponata sa posebnom vrijednošću. Prvi eksponat pronašao je davne 1971. godine i tako je krenuo ovaj neobičan hobi.

Izložbu je podržao načelnik opštine Derventa Milorad Simić, ali i direktorica Narodne biblioteke i muzeja u Derventi Mirjana Plisnić. Oni skreću pažnju na važnost primjeraka koje Nedeljko posjeduje, te samim tim riječ je o vrijednoj istorijskoj kolekciji. Narednih dana izložbu će posjetiti i stručnjaci iz Dervente, Doboja, ali i Beograda.

Kuzmanović je dodao da naredne godine na ovom mjestu planira okupiti petnaestak svojih kolega kolekcionara.

Posebno važan i drag poklon jesu priglavci sa imenom Nedeljkove momačke ljubavi Vukice, koje ljubomorno čuva, iako skladan život ima sa suprugom Bosom.

TV K3

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here