Vijesti Društvo Veliki dan za islamsku zajednicu: Svečano otvorena Gornjačka džamija u Derventi –...

Veliki dan za islamsku zajednicu: Svečano otvorena Gornjačka džamija u Derventi – FOTO

3

Nakon obnove Ali-agine i Donjačke džamije, danas je svečano otvorena i Gornjačka džamija, čime je, na zadovoljstvo velikog broja muslimana, krunisan četverogodišnji rad na njenom obnavljanju.

Obnavljanje Gornjačke džamije koštalo je oko 190.000 maraka, zahvaljujući čemu je obnovljena i treća džamija u užem centru Dervente, rekao je imam derventskog džemata Muriz ef. Abdulrahmanović.

Zahvaljujući Alahu, našoj braći iz Kuvajta, pojedincima, te brojnim privrednicima iz Dervente i okoline uspjeli smo završiti ovaj posao. Čast da džamiju otvori imao je naš prijatelj Džemal iz Kuvajta, u ime najvećeg donatora obnove, kazao je Abdulrahmanović.

Među uvaženim gostima našli su se izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice BiH Ismail ef. Smailović, direktor Vakufske direkcije Senaid hafiz Zaimović, Sulejman Alijagić, muftija banjalučki Osman ef. Kozić, predstavnici pravoslavne i katoličke crkve, kao i načelnik opštine Milorad Simić.

Ovo je velika radost za sve građane Dervente, a posebno zadovoljstvo imaju Dervenćani islamske vjeroispovijesti. Danas je ovdje BiH u malom, zahvaljujući brojnim vjernicima koji su uveličali ovaj događaj. Počašćen sam što prisustvujem ovom činu, zahvalnicom koju sam dobio i riječima koje govore da smo dosta dobrog uradili na popravljanju međuljudskih odnosa, istakao je Simić, dodajući da je opština u obnovi džamije učestvovala kroz redovne budžetske grantove koje izdvaja za pravoslavnu, katoličku, islamsku, jevrejsku i grkokatoličku zajednicu.

Gornjačka džamija 1992. godine doživjela je sudbinu većine bogomolja u Derventi, a njeno obnavljanje započelo je 2014. godine, na inicijativu banjalučkog muftije Edhema ef. Čamdžića, kada je izliven temelj, zahvaljujući upravo sredstvima muftijstva. Dvije godine kasnije Federalno ministarstvo za izbjegle i raseljene finansiralo je zidanje objekta, a krajem 2017. godine sklopljen je dogovor sa kuvajtskom humanitarnom organizacijom „En-Nedžat“, koja je finansirala završetak radova.

Ovom prilikom Medžilis IZ Derventa uručio je zahvalnice najistaknutijim donatorima.

3 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here