Vijesti Društvo Veliko interesovanje građana za olakšanu legalizaciju

Veliko interesovanje građana za olakšanu legalizaciju

1

Trenutno je na obradi oko 600 zahtjeva za legalizaciju objekata, a svakog dana dolazi i do desetak novih, kažu u Odjeljenju za prostorno uređenje Gradske uprave Derventa.

Izmjenama i dopunama Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, donesenim krajem prošle godine, vlasnicima je omogućeno da besplatno legalizuju sve objekte izgrađene do kraja 1991. godine, kao i individualne stambene i stambeno-poslovne objekte izgrađene do 31. decembra 2013. godine čija je bruto građevinska površina manja od 400 kvadrata. Takođe, besplatna legalizacija se odnosi i na pomoćne objekte koji su u funkciji glavnog objekta.

Postupak legalazije vode nadležna odjeljenja u jedinicama lokalne samouprave, dok republički i drugi organi uprave, podnosiocu zahtjeva ili organu koji vodi postupak legalizacije, izdaju potrebne dokaze za utvrđivanje legalnosti objekata, bez naplaćivanja naknada ili drugih troškova, a sve u cilju uplanjenja i uvođenja bespravno izgrađenih objekata u legalne tokove, čime se otvara mogućnost da objekti budu predmet prometa.

Stranka uz zahtjev za utvrđivanje legalnosti bespravno izgrađenog objekta podnosi dodatnu dokumentaciju i to geodetski snimak objekta, te ranije izdatu dokumentaciju ukoliko je investitor posjeduje, kao što su podaci o starosti objekta, prethodno izdato odobrenje za građenje takvog objekta, projektna dokumentacija i slično, nakon čega nadležno odjeljenje pribavlja i ostale neophodne akte. Nakon toga slijedi obilazak lokacije od strane službenika, evidentiranje stanja na terenu, razgovor sa investitorom o eventualnim nedoumicama i objašnjenju postupka. Službeno se dostavlja poziv za dostavu potrebnih dokaza kako bi se objekat evidentirao u cijelosti, navode u nadležnom Odjeljenju.

U slučaju da je objekat izgrađen na poljoprivrednom zemljištu, potrebno je pribaviti i poljoprivrednu saglasnost za promjenu namjene poljoprivrednog zemljišta. Saglasnost se pribavlja nakon što se sačini prijedlog formiranja građevinske parcele, koji se provodi kod nadležnog organa uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (katastru) i izdaje se bez naknade, a u skladu sa izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, napominju u Odjeljenju.

Nakon svih ovih radnji i pribavljenih dokaza i potrebnih podataka slijedi izdavanje rješenja kojim se utvrđuje legalnost bespravno izgrađenog objekta. Rješenje, u slučaju riješenih imovinskih odnosa na zemljištu na kojem je bespravno izgrađen objekat, zamjenjuje građevinsku i upotrebnu dozvolu, te predstavlja osnov za uplanjenje u katastru, kažu u Odjeljenu.

Iako su oslobođeni svih taksi, postupak za vlasnike objekata ipak nije potpuno besplatan jer se može računati na troškove pribavljanja dokaza o veličini i poziciji objekta ili njegovoj bruto građevinskoji korisnoj površini, ovjerene od strane ovlaštenih organizacija ili vještaka građevinsko-arhitektonske struke, kao i troškovi izrade geodetskog snimka ili izrade elaborata za cijepanje parcela.

Uprkos tome, vlasnici pomenutih objekata imaju rijetku priliku da svoj status leganosti riješe bez značajnijih naknada.

Znamo da je u medijima predstavljeno na način da je sve besplatno i realno gledajući i jeste besplatno od strane državne uprave i katastra, ali ne može se očekivati da ce pribavljanje potrebnih dokaza, koje rade ovlašćena privatna preduzeća ili ovlašćena lica biti besplatno. Uprošćena je dokumentacija za legalizaciju, te su i tako troškovi smanjeni na miinimum. Zakon traži da rješenje kojim se utvrđuje legalnost objekata sadrži tražene podatke, a stranka ako ne posjeduje geodetski snimak od ranije i projekat koji prikazuje bruto građevinsku i korisnu površinu, potrebno je da dostavi dokaze u kojima su ti podaci evidentirani, a pribavljeni od strane ovlašćenih lica i organizacija, pojašnjavaju.

Derventa Cafe

1 komentar

  1. Al će zaraditi pijani geometri iz Rugipa koji imaju sve te podatke ali će ucjenjivati stranke a oni su takozvani vještaci i povezani sa gradskom upravom,a imaju i svoje firme.Biće skuplja pita neg tepsija.Zato što su geometri i z Rugipa u sukobu interesa,vještačiće i davati podatke iz djelokruga svog redovnog posla.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here