Vijesti Kultura i obrazovanje Povodom jubileja velikog naučnika: Otvorena izložba posvećena Milutinu Milankoviću – FOTO

Povodom jubileja velikog naučnika: Otvorena izložba posvećena Milutinu Milankoviću – FOTO

0

Povodom 140 godina od rođenja Milutina Milankovića u derventskom Centru za kulturu svečano je otvorena izložba posvećena ovom svjetskom i našem velikanu.

Na 28 banera na ilustrativan način predstavljen je život i dostignuća Milutina Milankovića, koji po značaju stoji rame uz rame sa Teslom i Pupinom kazao je Ljubiša Pašić, generalni sekretar Saveza inovatora Republike Srpske, inače organizatora izložbe.

Milanković je bio matematičar, astronom, klimatolog, geofizičar, građevinski inženjer, doktor tehničkih nauka i fizičar. Cilj izložbe da lik i djelo Milankovića približi našem narodua, a naročito mladima. On treba da „napuni baterije“ svima onima koji se bave naukom i pronalazaštvom“, istakao je Pašić.

Profesor matematike u centru “Budućnost” Bojan Radović istakao je da su ovakve izložbe prilika da se mladi ljudi bolje upoznaju sa životom i radom srpskog naučnika.

Značajna su Milankovićeva istraživanja u oblasti klimatskih promjena, dok je nešto poznatiji njegov rad u oblasti preciziranja julijanskog kalendara, istakao je Radović.

Izložba će biti otvorena do 7. oktobra.


Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here