Vijesti Kultura i obrazovanje Vihor stihova nad Ukrinom

Vihor stihova nad Ukrinom

0

Desna obala rijeke Ukrine za nekoliko dana biće domaćin pjesnicima koji će u Derventu stići sa raznih strana svijeta. Razlog za njihovo okupljanje kraj Ukrine jesu međunarodni Ilindanski pjesnički susreti “Prljača 2012”, koje organizuje SKK “Vihor”, a posvećeni su ljepoti i očuvanju voda.

Vihor stihova nad Ukrinom

Ilindanski pjesnički susreti na Ukrini se održavaju od 2002. godine, a ove godine iznad rijeke Ukrine po jedanaesti put poteći će najljepši stihovi o njenoj ljepoti.

Povodom održavanja Ilindanskih pjesničkih susreta, SKK “Vihor” svake godine raspisuje konkurs za najbolju pjesmu u nekoliko kategorija. Konkurs je i ove godine raspisan, a marljivi pjesnici na konkurs su prijavili čak 60 pjesama. Pjesme su došle sa raznih strana svijeta, ponajviše sa našeg brdovitog balkana, a nekoliko pjesama stiglo je iz drugih evropskih država (Švajcarska, Njemačka, Holandija, Bugarska).

Pristigle pjesme date su na uvid i ocjenu žirija u čijem sastavu su Ranko Preradović, Željko Đukić, Vanja Kojić Ružičić i Slavko Pokrajac. Odluka o tome kojim pjesmama će pripasti epitet najbolje već je donesena, a o kojim pjesmama se radi biće saopšteno na otvaranju pjesničkih susreta 4. avgusta.

Ilindanske pjesničke susrete od prošle godine SKK “Vihor” organizuje sa Turističkom organizacijom opštine Derventa, program se organizuje tokom dva dana. Prvog dana, tačnije 4. avgusta, predviđen je doček gostiju, međusobno upoznavanje i druženje uz stihove na Patkovači uz Ukrinu. Drugog dana, 5. avgusta, pjesnici idu na Prljaču u Donjim Ceranima gdje se susreti i zvanično održavaju. Za pjesnike koji dolaze sa drugih strana, 5. avgusta u jutarnjim satima, organizovan je obilazak manastira u Donjoj Bišnji i Detlaku.

Prema riječima predsjednika SKK “Vihor” Savka Pećića, svoj dolazak na Prljaču potvrdilo je nešto manje od 30 pjesnika, od čega čak njih 14 dolazi izvan BiH. U skorije vrijeme očekuje se da još neki pjesnici potvrde svoj dolazak, tako da bi ova brojka mogla biti nešto veća.

Z. B. – Derventa Cafe

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here