Vijesti Društvo Više od autobiografskog djela: Predstavljena knjiga Sredoja Novića “Od Detlaka do Ist...

Više od autobiografskog djela: Predstavljena knjiga Sredoja Novića “Od Detlaka do Ist Rivera” – FOTO

0

Knjiga Sredoja Novića, simboličnog naziva “Od Detlaka do Ist Rivera”, koja u naslovu povezuje mjesto njegovog rođenja i Skupštinu Ujedinjenih nacija pred kojom je održao govor, večeras je predstavljena derventskoj publici u Centru za kulturu.

Radi se o autobiografskom djelu na 600 stranica, nedovoljnih da na njih stane život koji traje 76 i radni vijek dug 54 godine, proveden mahom u policijskim i sigurnosnim službama.

Nović je nekadašnji visoki funkcioner SUP-a RBiH, potom tadašnje Službe državne bezbjednosti i Predsjedništva RBiH. Tokom rata je radio kao profesor u Banjoj Luci, a nakon rata je u više navrata imenovan za ministra unutrašnjih poslova RS, bio je prvi direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) te državni ministar civilnih poslova.

Dva su osnovna razloga zbog kojih sam odlučio da napišem ovu knjigu, istakao je Nović tokom večerašnje promocije.

Jedan je da mlađim generacijama pokažem da se može ostvariti veliki uspjeh i ako krećete od nule, uprkos tome što dolazite iz malog sela i što vam roditelji nisu bili istaknuti komunisti, niti bogati. Mladi moraju imati zdrave amcicije i jasan cilj. Drugi razlog je što smatram da bi trebao da ostavim u naslijeđe svojim potomcima, a nadam se i da će neko za pola vijeka od danas prelistati požutjele stranice i naći jedno poimanje života, jedne epohe i zemlje koja je nestala sa lica mjesta, sumira aktuelni delegat u Domu naroda PSBiH, dodajući da mu je period gimnazije ostao u sjećanju kao najteži u životu, iz mnogo razloga.

Iako se očekivalo, u knjizi se ne nalaze „pikantni“ detalji o službama u kojima je Nović proveo svoj radni vijek.

Htio sam, sa svog aspekta, da neke stvari iznesem u javnost o radu službe, njenom propadanju zajedno sa propadanjem sistema, želeći da dam neke odgovore o tim dešavanjima, a kako ne bi buduće generacije trebale raditi. Ima vremena da se možda objave i neke pikanterije, kaže Nović, ponoseći se, između ostalog, i uspjehom najboljeg pitomca 40. klase JNA.

On je istakao da je na njega lično najsnažniji utisak ostavio Ratko Dugonjić, predsjednik Predsjedništva i narodni heroj, sa svojom vizijom života u BiH i odnosom koji je davno zaboravljen, iako se tokom karijere susretao sa kineskim, francuskim i italijanskim predsjedncima.

Smatra da u današnjoj BiH nema iskrenog dijaloga.

To je ključni problem od rata naovamo. Uglavnom političari misle da su iznad svih i ne žele da vode dijalog, bez kojeg nema uspjeha ni u kući, a kamoli državi, naveo je na kraju.

Svi smo se trudili kao dječaci da nešto uradimo u životu. Sredoje je to uradio valjano i ja mu čestitam. Vratio si nam se, a u stvari nikada nisi ni otišao, i to i jeste veličina ljudi koji su prošli bijeli svijet, uradili nešto što će se pamtiti. Velika je stvar ne udaljiti se od sebe, od svojih, rekao je Simić.

Na promociji je pored autora govorio i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan, kao recenzent knjige Nenad Novaković.

Kada piše Sredoje Nović, koji pamti državu koja je bila u usponu, pa se raspala, pa se stvarala neka druga, to piše i čovjek koji je bio u javnoj i državnoj bezbjednosti, izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, i onda to ne možemo posmatrati kao autobiografsko djelo. Ovu knjigu smo mogli svi mi pisati koji radimo i živimo sa njim, ja skoro 40 godina radim sa njim i drugujem. Ali, moramo šire posmatrati ovu knjigu, ona nije samo memoarskog tipa, tu ima mnogo emocija posebno gdje govori o svom rođenju, porodici, prijateljima, rekao je Karan i dodao da se uvijek postavlja pitanje kakav je uticaj državnih poslova na ličnost, a ova knjiga se i time bavi.

Novićev poznanik i nekadašnji saradnik Dragislav Zarić kaže da je riječ o jednom svjedočanstvu o vremenu i prostoru u kome je Sredoje Nović živio.

Pored pomenutih, promociji su prisustvovale i druge istaknute ličnosti društvenog života lokalne zajednice, kao u brojni sugrađani, prijatelji i rodbina.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here