Vijesti Privreda Više od polovine: Derventa i dalje najveći izvoznik dobojske regije

Više od polovine: Derventa i dalje najveći izvoznik dobojske regije

1

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, Derventa je i u 2016. godini sačuvala lidersku poziciju u izvozu na dobojskoj regiji, sa učešćem u izvozu od 55,44 odsto i značajnim udjelom u izvozu Republike Srpske sa 10,81 odsto.

Tokom prošle godine ukupan izvoz na dobojskoj regiji bio je nešto manji od  606 miliona, od toga su derventski privrednici  izvezli robu i usluge u vrijednosti od  335.836.056,00 maraka. Derventa je i najveći uvoznik jer održavanje postojećeg nivoa proizvodne djelatnosti zahtijeva uvoz repromaterijala kojeg nema na domaćem tržištu.

Ako se uporedi izvoz derventskih privrednika sa privrednicima koji posluju u opštinama dobojske regije, po obimu proizvodnje Derventi je najbliži Teslić, sa izvozom od oko 92.000, slijedi Doboj sa 60.828, te Petrovo sa 55.537 maraka. Kada se uporede podaci, Teslić i Doboj imaju više stanovnika i veću teritoriju, a imali su ukupan izvoz manji nego Derventa.

Derventa ima pozitivan bilans u razmjeni roba i usluga, u Derventi je ostalo 102.753 KM i to na računima zaposlenih, vlasnika kompanija, opštine Derventa, ali i na višim nivoima, u Republici Srpskoj i u BiH. Pozitivan bilans razmjene imaju još Teslić i Petrovo.

I u protekloj godini derventski privrednici su najviše izvozili u Austriju, Švedsku, Italiju, Njemačku, Francusku, Mađarsku, Slovačku i ostale evropske zemlje, ali i u Keniju, Brazil i SAD.

derventa.ba

This poll is no longer accepting votes

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here