Vijesti Društvo Višković: Milanovićevo odlikovanje brigade HVO-a u Derventi je nepotrebno provociranje

Višković: Milanovićevo odlikovanje brigade HVO-a u Derventi je nepotrebno provociranje

0

Premijer Republike Srpske Radovan Višković komentirao je posjetu hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića Derventi, gdje je odlikovao brigadu HVO-a.

Prema Viškovićevim riječima, Derventa je, i prije i poslije posjete predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, “bila i ostala grad heroj i simbol stradanja i ogromne žrtve koje je srpski narod podnio tokom rata”.

Višković je rekao da se Derventa iz ratnog pepela i grada sa gotovo potpuno uništenom infrastrukturom danas uzdigla do privrednog centra regije, sa najvećim brojem stranih investicija i ostvarenim izvozom.

Posjeta Milanovića samo nas opominje da nikada ne smijemo zaboraviti koju je žrtvu srpski narod podnio tokom rata da bi, najprije, sačuvali goli život, a poslije okončanja oružanog sukoba, u potpunosti stvorili uslove za život stanovnika Dervente, u kojoj danas zajedno, u miru i uzajamnom poštovanju, žive i privređuju Srbi, Hrvati i Bošnjaci i ostali narodi, naveo je Višković, prenosi RTRS.

Premijer Srpske je istakao da “odlikovanje brigade HVO-a od strane hrvatskog predsjednika predstavlja nepotrebno provociranje i bolno uznemirivanje stanovnika Dervente, ne doprinoseći boljem razumijevanju i uvažavanju koje nam je prijeko potrebno na ovim prostorima i cijelom regionu”.

Ko je odgovoran?

Dolazak svakog stranog državnika, pa i Milanovića u BiH u nadležnosti je Ministarstva spoljnih poslova i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. To znači da obezbjeđivanje Milanovića nije bilo u nadležnosti MUP-a i institucija Srpske, objasnili su premijer Radovan Višković i ministar Siniša Karan.

Najava ide preko MIP-a, ne preko institucija Republike Srpske. U najavi nigdje ne piše šta on nosi i šta će uraditi nego samo “posjeta”. Srpska čak nije ni obezbijedila pratnju nego to radi državni nivo, a naše MUP jeste po dubini obezbjeđivalo kao što ima obavezu prema drugim državnicima – rekao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

RTRS

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here