Vijesti Društvo Vlada RS štednjom pomaže poplavljena domaćinstva

Vlada RS štednjom pomaže poplavljena domaćinstva

0

Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić i načelnik opštine Derventa Milorad Simić posjetili su danas u Derventi domaćinstva koja su u prošlogodišnjim poplavama bila najugroženija. Premijer Džombić prvo se sastao sa načelnikom Simićem u zgradi Opštine Derventa i njegovim saradnicima, nakon čega je uslijedio obilazak ugroženih domaćinstava. U direktnom kontaktu sa stanovništvom Novog naselja i Omeragića premijer Džombić je mogao saznati na koji način stanovništvo “preživljava” nakon katastrofalnih poplava i šta je u ovom trenutku najpotrebnije učiniti kako bi bar djelom posljedice od poplava bile sanirane.

Vlada RS stednjom pomaze poplavljena domacinstva

– Derventa je zasigurno imala najveću štetu kada su u pitanju domaćinstva. Moramo učiniti dodatne napore da pomognemo ugroženom stanovništvu. Već sutra na sjednici Vlade RS daću iscrpnu informaciju o potrebama stanovništva koje je bilo ugroženo poplavama, te ću predložiti da se izvrši relokacija sredstava i naprave uštede u budžetu kako bi mogli pomoći stanovništvu Dervente. To moramo učiniti jer u budžetu RS sada nema planiranih novaca za pomoć Derventi. Kada novac bude obezbijeđen on će leći na račun opštine koja će zajedno sa incijativnim odborom poplavljenog područja ravnomjerno raspodjeliti stanovništvu – izjavio je premijer Džombić.

Načelnik opštine Derventa Milorad Simić je rekao:

–  Direktnih šteta je 13,5 miliona maraka, a tu su i indirektne štete, štete u privredi koje je teško izračunati. Vlada RS se oglasila sa 300.000 KM u datom momentu kada je to bilo veoma potrebno. Zatim odobreno nam je 1,6 miliona maraka od čega je Odlukom odbornika 1,4 milona maraka raspoređeno stanovništvu, a preostali iznos je ostavljen za potrebe rješevanja infrastrukturnih pitanja. Urađeno je osam projekata koje smo ponudili Vladi RS. Radiće se nasip u dužini od sedam kilometara, na kojem nije ništa rađeno od 1978. godine. To je vrijednost od 780.000 maraka, sada u ovom trenutku novaca ima u iznosu od 370.000 maraka, i za tu količinu novca je potpisan ugovor sa izvođačem i radovi kreću. Preostali iznos moramo naći u narednom periodu. Radiće se čišćenje Agićkog kanala u dužini od četiri kilometra. Sve to činimo da spriječimo nove poplave, a ostaje pitanje na koje moramo dobiti odgovor: Dali je bilo ljudskog faktora koji je doprinjeo da Derventu katastrofalno pogode poplave, kao i sadašnji veoma nizak nivo rijeke Ukrine – izjavio je načelnik Simić.

Posavske novosti

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here