Reportaže Vodenica Milovanovića jedna je od najstarijih na rijeci Ukrini – VIDEO

Vodenica Milovanovića jedna je od najstarijih na rijeci Ukrini – VIDEO

1
Milovan Milovanović

Da li znate gdje se nalazi Milovanovića mlin? I da li znate da je „Stevića mlin“ zapravo mlin porodice Milovanović?

Već četiri generacije ove porodice čuvaju staru vodenicu od zuba vremena. Mlinovi – vodenice rijetko se danas mogu naći na našim rijekama. Ovo je jedna od preživjelih na rijeci Ukrini, koja i sada služi narodu za mljevenje žita.

Vodenica „Stevića mlin“ nalazi se u selu Drijen kod Dervente.

Ovdje je sama granica sa susjednom opštinom Prnjavor, odnosno granica je rijeka Ukrina. Tamo, sa druge strane vodenice je selo Štrpci. Vodenica je dobila ime po Stevi Milovanoviću, pradjedi današnjeg vlasnika vodenice Milovana Milovanovića, koji i dan danas održava vodenicu.

Nekada davno vodenicu je naslijedio đed, pa onda moj otaci i na kraju ja. Otac je bio 1924. godište, a đed 1885. Nisam želio da zapustim đedovinu, ujedno i jedinu vodenicu na rijeci Ukrini danas. Od ovog mjesta, nekada su bile 4 vodenice, od ukupno 20 koliko ih je nekada radilo. Čim ode gazda, ode i vodenica, kaže Milovan, dodajuće da je obližnje kupalište veoma popularno u ljetnim mjesecima.

Malo ko Milovana zna po njegovom pravom prezimenu. Većina kaže da je on Stević. Ne buni se, milo mu je, jer sve ovo što ima, djelo je njegovih predaka. Okružen šumovitim predjelom sa jedne, plodnim njivama sa druge strane, bruji vodeničarski točak porodice Milovanović, prekidajući sa vremena na vrijeme tišinu ovog mirnog kraja. Ponekad se, zatečeni nepoznatim licima, začuje i lavež pasa, čuvara, iz obližnjih vikendica. Točak se neumorno okreće već decenijama, zahvaljujući snazi rijeke Ukrine.

Ima i onih koji dolaze da obiđu mlin i vide kako izgleda proces mljevenja žita, te kupe brašno. Za ovaj mlin mnogi su čuli. Međutim, malo ko zna zašto se ovaj mlin zove „Stevića mlin“.

Vodenica melje kukuruzno i pšenično brašno za ishranu i stoku. Tako da sam ja tu često i potražnje za ovu uslugu ima, mada zavisi od rodnosti godine, pa ćemo vidjeti kakva će sezona biti. Za sat vremena vodelnica melje 30-40 kg žitarica, a tim tempom za 24 sata može se samljeti oko 700 kg. Ljudi danas na struju melju uglavnom žitarice za stoku, dok za ishranu melju vodenicom, priča Milovan.

Drveni dio objekta nalazi se većim dijelom iznad rijeke Ukrine, a ringlovani dio mlina nalazi se na obali. U mlinu se nalaze dvije prostorije – u prvoj se nalazi mlin, a druga je namijenjena za odmor vodeničara i za druženje. Uz vodenicu je u izgradnji pomoćni objekat koji će služiti za potrebe ugostiteljstva, te će se sa njega moći gledati ljepote rijeke Ukrine.

U ovom kraju nekada se žito mljelo na svakih kilometar, dva. Život na selu je bio nezamisliv bez vodenice. A danas, danas je malo onih koji siju kukuriz ili pšenicu, ali od brašna iz vodenice nisu odustali. Zbog toga Milovan ne gasi svoju vodenicu nego nastavlja ondje gdje su njegovi preci davnih dana počeli.

Vodenica „Stevića mlin“ je najstarija vodenica na rijeci Ukrini. Izgrađena je krajem 19. vijeka, a rekonstruisana 1975. godine i potom ponovo 2010. godine. Uz vodenicu je na Ukrini napravljena brana koja je povećala vodostaj rijeke, pa mlin može da melje veći dio godine. Brana je napravila akumulaciju koja je pogodna za pecanje i kupanje.

Milovan svakodnevno dolazi do svoje vodenice. Ima dva sina i unuka, pa se nada da će neko od njih nastaviti ovu lijepu porodičnu tradiciju i tako oteti od propadanja i ovu rijetku vodenicu na našim područjima.

Mještani Drijena ponosni su i na hrast star više od nekoliko vijekova, negdje se navodi podatak da je hrast star tri vijeka, a negdje da je star čak 800 godina. Poznat je kao Tošića hrast. U svojoj punoj ljepoti još prkosi zubu vremena. Kao viševjekovna starina koja pamti razne događaje ovog kraja, hrast godinama privlači pažnju putnika namjernika i slučajnih prolaznika.

TV K3

1 komentar

  1. Ovakve objekte bi drzava trebala zaštititi kao kulturnu baštinu, i pomoći vlasniku pri održavanju mlina i tradicije.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here