Vijesti Kultura i obrazovanje Vrijedna oprema za budući kabinet CNC tehnologija: Nastavljena saradnja Stručne škole i...

Vrijedna oprema za budući kabinet CNC tehnologija: Nastavljena saradnja Stručne škole i preduzeća „Tehpro CNC“ – FOTO

0

I treću godinu u nizu preduzeće „Tehpro CNC“ doniralo je Stručnoj i tehničkoj školi dio opreme za izvođenje praktične nastave, čime je nastavljena uspješna saradnja ove dvije institucije. Ovoga puta donirana su i četiri računara za opremanje budućeg kabineta za CNC tehnologije.

Materijal, mjerni uređaji, rashladna emulzija i rezni alat za praktičnu nastavu u obuci obrađivača metala rezanjem su već standardni vid pomoći, a sada se otišlo i korak dalje.

Donirali smo i četri računara za “CNC trenežere” koje škola već posjeduje, a rado ćemo pomoći kod instalacije i drugih dolazećih mašina za opremanje budućeg kabineta za CNC tehnologije, kao i edukaciju nastavnog kadra. Vrijednost računara i opreme, koji su zadnja riječ tehnike trenutno na tržištu, je oko 7.500 maraka, dok materijal za praktičnu nastavu košta oko 650 maraka, ali je njegova upotrebna vrijednost mnogo veća u praktičnoj nastavi, kaže Siniša Adžić, rukovodilac proizvodnje u ovom derventskom preduzeću.

Saradnja između škole i derventskih privrednika, a naročito preduzeća „Tehpro CNC“, je izuzetno dobra i ogleda se ne samo u donacijama, nego i u izvođenju praktične nastave, a uskoro i edukaciji kadra, kaže direktorica škole Branka Jović.

Već tri godine naši bravari i učenici koji pohađaju smjer obrađivača metala rezanjem pohađaju praksu u „Tehpro CNC“, kaže Jovićeva.

A saradnja će, na obostrano zadovoljstvo i korist učenika, u narednom periodu biti i proširena.

Nedavno smo dogovorili da u narednih pola godine opremimo kabinet važan za tehničare CNC tehnologija, inače deficitarnog zanimanja na području Dervente. Mi smo prve učenike za ovo zanimanje upisali prošle godine, planiramo ih upisati i naredne, pa će taj kabinet upotpuniti praktično znanje u okviru škole. U kabinetu će se naći CNC trenažeri koji su dobijeni u projektu „EU ProLocal“, a da bi trenažeri imali svrhu, obratili smo se „Tehpro CNC-u“ za pomoć u nabavci računara, odnosno potrebnih softvera, koji čine jednu cjelinu, otkriva direktorica Jović.

Ona je zbog toga izrazila veliku zahvalnost preduzeću “Tehpro CNC” koje se uključilo u opremanje pomenutog kabineta. Pored njih, i preduzeće “Metalac MBM” pruža podršku u kompletiranju kabineta za praktičnu nastavu zavarivača, kako kroz stručnu pomoć, tako i kroz nabavku potrošnog materijala iz oblasti zavarivanja, tako da je “praktična nastava na dosta visokom nivou”.

Do kraja januara Stručna i tehnička škola trebala da dobije novi krov, čija će sanacija biti finansirana iz budžeta opštine. Fokus će se, potom, usmjeriti na unutrašnje opremanje škole, a prioritet će biti upravo kabinet za CNC tehnologije.

Derventa Cafe

This poll is no longer accepting votes

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here