Vijesti Kultura i obrazovanje Vrijedna oprema za budući kabinet CNC tehnologija: Nastavljena saradnja Stručne škole i...

Vrijedna oprema za budući kabinet CNC tehnologija: Nastavljena saradnja Stručne škole i preduzeća „Tehpro CNC“ – FOTO

0

I treću godinu u nizu preduzeće „Tehpro CNC“ doniralo je Stručnoj i tehničkoj školi dio opreme za izvođenje praktične nastave, čime je nastavljena uspješna saradnja ove dvije institucije. Ovoga puta donirana su i četiri računara za opremanje budućeg kabineta za CNC tehnologije.

Materijal, mjerni uređaji, rashladna emulzija i rezni alat za praktičnu nastavu u obuci obrađivača metala rezanjem su već standardni vid pomoći, a sada se otišlo i korak dalje.

Donirali smo i četri računara za “CNC trenežere” koje škola već posjeduje, a rado ćemo pomoći kod instalacije i drugih dolazećih mašina za opremanje budućeg kabineta za CNC tehnologije, kao i edukaciju nastavnog kadra. Vrijednost računara i opreme, koji su zadnja riječ tehnike trenutno na tržištu, je oko 7.500 maraka, dok materijal za praktičnu nastavu košta oko 650 maraka, ali je njegova upotrebna vrijednost mnogo veća u praktičnoj nastavi, kaže Siniša Adžić, rukovodilac proizvodnje u ovom derventskom preduzeću.

Saradnja između škole i derventskih privrednika, a naročito preduzeća „Tehpro CNC“, je izuzetno dobra i ogleda se ne samo u donacijama, nego i u izvođenju praktične nastave, a uskoro i edukaciji kadra, kaže direktorica škole Branka Jović.

Već tri godine naši bravari i učenici koji pohađaju smjer obrađivača metala rezanjem pohađaju praksu u „Tehpro CNC“, kaže Jovićeva.

A saradnja će, na obostrano zadovoljstvo i korist učenika, u narednom periodu biti i proširena.

Nedavno smo dogovorili da u narednih pola godine opremimo kabinet važan za tehničare CNC tehnologija, inače deficitarnog zanimanja na području Dervente. Mi smo prve učenike za ovo zanimanje upisali prošle godine, planiramo ih upisati i naredne, pa će taj kabinet upotpuniti praktično znanje u okviru škole. U kabinetu će se naći CNC trenažeri koji su dobijeni u projektu „EU ProLocal“, a da bi trenažeri imali svrhu, obratili smo se „Tehpro CNC-u“ za pomoć u nabavci računara, odnosno potrebnih softvera, koji čine jednu cjelinu, otkriva direktorica Jović.

Ona je zbog toga izrazila veliku zahvalnost preduzeću “Tehpro CNC” koje se uključilo u opremanje pomenutog kabineta. Pored njih, i preduzeće “Metalac MBM” pruža podršku u kompletiranju kabineta za praktičnu nastavu zavarivača, kako kroz stručnu pomoć, tako i kroz nabavku potrošnog materijala iz oblasti zavarivanja, tako da je “praktična nastava na dosta visokom nivou”.

Do kraja januara Stručna i tehnička škola trebala da dobije novi krov, čija će sanacija biti finansirana iz budžeta opštine. Fokus će se, potom, usmjeriti na unutrašnje opremanje škole, a prioritet će biti upravo kabinet za CNC tehnologije.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here