Vijesti Društvo Vrtić tijesan za sve mališane

Vrtić tijesan za sve mališane

0

Iako je na listi čekanja za boravak u derventskom dječijem obdaništu “Trol” više od 120 djece, ove godine će tek nešto više od dvadesetak novih mališana imati priliku da bude smješteno u ovu ustanovu.

Vrtic tijesan za sve malisane

U jasličkom dijelu će, u školsku 2010/11. godinu biti primljeno 13, a u vrtićkom desetoro djece. To je tek peti dio zainteresovanih, pa će ostatak roditelja morati da pronađe drugi način za smještaj svojih mališana.

– Interesovanje roditelja za boravak njihove djece u obdaništu je veoma veliko i da su nam kapaciteti dvostruko veći, mogli bi da budu popunjeni – kaže direktor Dječijeg obdaništa “Trol” Ljubinka Duronjić.

Trenutno je u obdaništu smješteno 120 djece, koji su raspoređeni u pet grupa. Od toga je 37 djece u jasličkom, dok je ostatak u vrtićkom dijelu.

O njima brine 19 zaposlenih, od kojih je 11 direktno u vaspitnom procesu.

– Iako imamo dvije fizički odvojene cjeline, odnosno dva objekta, sva djeca su smještena u glavnoj zgradi, s obzirom na to da je dio u kojem je prije rata bio jaslički prostor, značajno oštećen i neophodna mu je sanacija – rekla je Duronjićeva.

Roditelji koji su imali sreću da im djecu čuvaju “tete” iz “Trola” veoma su zadovoljni uslugom koju dobijaju u ovoj ustanovi.

Odgovor na pitanje otkud tako veliko interesovanje roditelja za boravak djece u obdaništu, djelimično leži i u činjenici da, osim bezbjednosti, zaposleni u obdaništu veliku pažnju posvećuju i drugim aktivnostima.

Tako su, na primjer, rijetki praznici koji u “Trolu” nisu obilježeni i proslavljeni u duhu srpske tradicije i kulture.

Tokom ratnih dejstava glavni objekat obdaništa bio je potpuno uništen, a obnovljen je zahvaljujući donatorima, od kojih je najveći bila Vlada Norveške.

U znak trajne zahvalnosti za ovo djelo Skupština opštine Derventa je 1997. godine donijela odluku da obdaništu da ime “Trol”, prema liku iz norveških priča za djecu.
Sanacija

Ovogodišnjim budžetom opštine Derventa za sanaciju oštećenog jasličkog dijela obdaništa predviđeno je 50 hiljada maraka.

– Prema projektu koji je urađen, ovaj iznos bi trebalo da bude dovoljan za uređivanje jaslica čime bi kapacitet tog dijela obdaništa bio proširen – kaže načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Mirsad Bećirović.

On je dodao da je lokalna uprava svjesna činjenice da kapaciteti obdaništa ne zadovoljavaju trenutne potrebe, ali da će planirana sanacija jaslica tu sliku popraviti.

Č.V. – Glas Srpske

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here