Vijesti Društvo Za 14 članova porodica poginulih i RVI odobreno besplatno banjsko liječenje

Za 14 članova porodica poginulih i RVI odobreno besplatno banjsko liječenje

0
Sa jedne od ranijih posjeta

Vlada Republike Srpske je i ove godine, na prijedlog Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite, odobrila banjsku rehabilitaciju za 568 članova porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida Odbrambeno–otadžbinskog rata.

Pravo na banjsku rehabilitaciju u ovoj godini nemaju lica koja su to pravo koristila po Projektu banjske rehabilitacije ministarstva u protekle tri godine kao i ratni vojni invalidi, paraplegičari i amputirci koji su rehabilitaciju koristili putem Fonda zdravstvenog osiguranja u istom periodu.

Derventa je, kao i prethodnih godina, dobila mogućnost da izabere 14 korisnika. Šef Odsjeka boračko-invalidske zaštite Staniša Mikerević ističe da je interesovanje sugrađana iz ove populacije bilo nešto veće nego prethodnih godina.

Imali smo 48 prijavljenih, od toga 25 iz kategorije porodica poginulih boraca i 23 iz kategorije ratnih vojnih invalida. Komisija je ustanovila da po 21 član iz obe kategorije ispunjava uslove. S obzirom na takvu situaciju, odlučili smo da predložimo sedam članova porodica poginulih boraca i sedam ratnih vojnih invalida koji bi koristili banjsku rehabilitaciju, rekao je Mikerević.

On je istakao da je ove godine po prvi put, na osnovu Zakona o zaštiti žrtava ratne torture, pravo na odlazak u banju imaju i žrtve ratne torture, ali ne u okviru ovog javnog poziva.

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite će raspisati javni poziv za ovu kategoriju lica. Ove godine Odsjek je primio dva zahtjeva, znači imamo dva potencijalna korisnika, rekao je Mikerević.

Komisija za izbor korisnika opštine Derventa je izabrala korisnike, a nije stigla nijedna žalba u predviđenom roku. Iz kategorije porodica poginulih boraca banjsku rehabilitaciju će koristiti Radanović Savo, Lejić Vukosava, Lazić Koviljka, Nović Nedeljko, Radanović Radojka, Budišić Bosiljka i Kojić Ljubica, a iz kategorije RVI Đuraš Branko, Đekić Mirko, Davidović Željko, Erić Milorad, Ševo Čedomir, Ivković Novo i Dumonić Marinko.

Procedura izbora banjsko-klimatske ustanove u koju će Dervenćani biti upućeni je u toku, a prema planu, kojeg će utvrditi nadležno ministarstvo, boravak bi trebao da bude organizovan do kraja septembra, u periodima od po deset dana.

derventa.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here