Vijesti Privreda Za podsticaje poljoprivredi 350.000 maraka

Za podsticaje poljoprivredi 350.000 maraka

0

Na pretposljednjem zasjedanju lokalnog parlamenta usvojen je Plan korišćenja sredstava za podsticanje razvoja poljoprivrede i sela za 2019. godinu. Planirano je da se za ovu namjenu iz budžeta opštine obezbijede sredstva u iznosu od 350.000 KM.

Sredstva će se koristiti za povećanje obima i produktivnosti poljoprivredne proizvodnje, za podršku stočarskoj i biljnoj proizvodnji, za ulaganja u razvoj poljoprivrednih gazdinstava, za podršku edukaciji poljoprivrednika, sufinansiranje projekata u poljoprivredi kao i za promjenu namjene poljoprivrednog zemljišta i zakupa zemljišta u svojini Republike Srpske.

Sredstva za podsticaj dodjeljivaće se na osnovu važećeg pravilnika, kojim su propisani uslovi koje će korisnici za ostvarivanje prava na podsticaj morati da ispune. Načelnik opštine Milorad Simić će imenovati komisiju koja će utvrditi da li su korisnici ispunili potrebne uslove i na osnovu toga izvršiti raspodjelu sredstava.

Najviše sredstava je planirano za podršku stočarskoj proizvodnji, do 270 000 maraka, i ona se odnose na sredstva za proizvodnju mlijeka, mesa, priplodnu stoku, formiranje mini-farmi, pčelarsku proizvodnju, uzgoj i proizvodnju ribe i specifične vrste poljoprivredne proizvodnje. Za podsticaj biljnoj proizvodnji (proizvodnja povrća, cvijeća, ljekovitog, aromatičnog bilja i začinskog bilja i industrijskog bilja i heljde, za organsku proizvodnju) planirano do 23.700 KM, a za investiranje u poljoprivredna gazdinstva (izgradnja staklenika i plastenika, podizanje višegodišnjih zasada i nabavka proizvodno-tehnološke opreme) do 13.000 KM.

Sredstva u iznosu od 6.000 KM su namijenjena za kalcifikaciju, krčenje i ispitivanje kvaliteta zemljišta, dok su sredstva u iznosu od 2.300 KM planirana za edukaciju poljoprivrednih proizvođača, organizovanje izložbi, sajmova i seminara. Za podršku sufinansiranju projekata u poljoprivredi biće izdvojena sredstva u iznosu od 35.000 KM.

derventa.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here