Vijesti Privreda Za podsticaje poljoprivredi gotovo pola miliona maraka

Za podsticaje poljoprivredi gotovo pola miliona maraka

0

Gradska Skupština je na petoj sjednici usvojila „Plan korišćenja sredstava za podsticanje razvoja poljoprivrede i sela na području Grada Derventa za 2021. godinu“ za šta je iz budžeta grada izdvojeno 498.300 maraka.

Ova sredstva će biti usmjerena licima i drugim subjektima koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom sa ciljem pružanja podrške u stvaranju uslova za povećanje obima proizvodnje, povećanje broja samoodrživih poljoprivrednih proizvođača te jačanje ekonomskog položaja poljoprivrednih proizvođača.

U protekloj 2020. godini u budžetu opštine su bila planirana sredstva u iznosu od 350.000 KM za podsticajni razvoj poljoprivrede i sela, a na osnovu zahtjeva korisnika koji su ispunili uslove, isplaćeno je ukupno 304.020 KM.

U periodu od 2004. do 2020. godine za podsticaje u poljoprivredi je iz opštinskog budžeta izdvojeno 4,1 milion maraka dok su sredstva sa republičkog nivoa iznosila 25,3 miliona maraka.

Sredstva za podsticaj razvoja poljoprivrede i sela biće dodijeljena na osnovu Pravilnika, kojim će biti regulisani uslovi koji moraju biti ispunjeni da bi sredstva bila odobrena. Pravilnik o raspodjeli sredstava donijeće Gradonačelnik, koji će imenovati i Komisiju za podsticaj. Komisija će utvrditi ispunjenost kriterijuma te visinu podsticajnih sredstava i načine isplate istih.

Planom je određeno pet oblasti poljoprivrede u okviru kojih će biti realizovana sredstva.

Sa ciljem povećanja obima i produktivnosti biće obezbijeđena sredstva za podršku tekućoj poljoprivrednoj proizvodnji, u okviru koje je planirano do 350.000 KM direktnoj stočarskoj proizvodnji kao podsticaji za priplodnu stoku, za proizvodnju mlijeka, za proizvodnju mesa, za uzgoj i proizvodnju ribe, pčelarskoj proizvodnji te podsticaj za formiranje mini-farmi i specifičnim vrstama poljoprivredne proizvodnje.

Za direktnu podršku biljnoj proizvodnji planiran je iznos do 35.000 KM kao podsticaj za uzgoj ljekovitog, aromatičnog, začinskog, industrijskog bilja i heljde, za proizvodnju povrća i cvijeća u zatvorenim prostorima i na otvorenom i podsticaj za organsku proizvodnju.

Sredstva u iznosu do 63.300 KM planirana su za investicije na poljoprivrednim gazdinstvima kao podrška dugoročnom razvoju ,a odnose se na izgradnju staklenika i plastenika, podizanju višegodišnjih zasada i nabavku proizvodno tehnološke opreme.

Za promjenu namjene poljoprivrednog zemljišta, zakupa i koncesione naknade za korišćenje poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske planiran je iznos do 20.000 KM. Sredstva su namijenjena za ispitivanje i poboljšanje plodnosti zemljišta, uređenje degradiranih i zapuštenih zemljišta i za sprovođenje postupka za dodjelu zemljišta svojini Republike Srpske u zakup.

Planirani iznos za podsticanje organizovanih oblika poljoprivrednih proizvođača je do 10.000 KM, a za podršku sufinansiranju projekata u poljoprivredi iznos do 20.000 KM.

Odjeljenje za privredu i društvene djelatnosti će putem sredstava informisanja i putem oglasne ploče u zgradi opštine obavijestiti registrovane poljoprivredne proizvođače o usvojenim podsticajnim mjerama i kriterijumima koji moraju da budu ispunjeni da bi sredstva bila odobrena.

derventa.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here