Vijesti Društvo Zabavno i edukativno: Počela Liga kviza znanja u Derventi

Zabavno i edukativno: Počela Liga kviza znanja u Derventi

0

Derventa se ljetos pridružila gradovima u kojim se organizuju popularni kvizovi znanja, a od prošle srijede započela je i Liga kviza u kojem će takmičari do kraja godine imati priliku da pokažu svoje znanje i osvoje vrijedne nagrade.

Kvizovi znanja, poznati i kao “pab” kvizovi, nastali su u Irskoj, a ideja vlasnika je bila da se posjetioci privuku onim danima kada nema toliko prometa. Tako su prvo nastale karaoke, a potom su kvizovi evaluirali iz toga, otkriva moderator kviza u Derventi Jovica Lukić.

Kvizmasteri sastavljaju pitanja, a u našem formatu nemamo ponuđene odgovore i ekipa mora sama da da rješenje. Pitanja dolaze iz standardnih kategorija poput sporta, istorije, geografije, književnosti, muzike, filma i nauke, mada tu bude uvijek i nekih nestandardnih kategorija poput gastronomije, stripova, automobilizma, mitologije, likovne umjetnosti i slično. U kvizu mogu učestvovati svi, od 5 do 105 godina, a pitanja su, pod navodnicima, od 2+2 do kvantne fizike, priča Jovica.

Ističe da nije nimalo lako sastaviti pitanja za takmičenje, te da je primjetio da su Dervenćani filmofili i da dobro poznaju kategoriju sporta.

Imali smo dilemu kolege iz Broda i ja da li je teže igrati ili napraviti dobro pub kviz pitanje. Definitivno je teže napraviti pitanje jer jednostavno tu se brine o svemu, o težini pitanja, težini kategorije i težini samog kviza. Kada gledamo na određenu kategoriju pitanja se sastavljaju po principu jedno lakše, jedno teže i jedno srednje teško. Definitvno je bilo i biće pitanja na koje niko ne može odgovoriti, a bilo je i biti će pitanja na koje će svi znati odgovor, opisuje mladi kvizmaster.

U Derventi se obično takmiči desetak ekipa, a kao gosti se pojavljuju i ljubitelji kvizova iz Prnjavora, Broda i okolnih gradova, što je jako dobro za početak.

Na mjestima gdje sam ja vodio kvizove do sada smo imali cikluse, a nakon nekoliko večeri najbolje ekipe bi učestvovale u finalu. Sada organizujemo lige, pa nakon nekoliko večeri najbolja ekipa osvaja titulu šampiona, pojašnjava Lukić, koji moderira i kviz večerma u pabu „Pet lampi“ u Prnjavoru.

Da bi mogli učestvovati potrebna su najmanje dva, a najviše pet igrača u ekipi.

U početku Dervenćani žalili kako su pitanja teška, ali su se s vremenom uhodali u sistem i iz kviza u kviz pokazuju sve bolje znanje. Kvizmaster nije oglušio o te kritike, te je počeo postavljati i lakša pitanja, kaže Jovica kroz osmjeh.

Dervenćani pobjednici prvog kola Lige kviza znanja u Derventi

Derventska ekipa „Goldfish“, koju čine Saša Marković, Jelena Marković, Igor Đukić i Saša Đukić, pobjednik je prvog kola Lige kviza u Derventi.

U ovom sastavu smo nepuna dva mjeseca, a u oktobarskom ciklusu smo bili drugi u ukupnom plasmanu. Sada smo krenuli pobjedom i očekujemo opet dobar plasman. Pozivamo što više ekipa da se u novi ciklus jer je kviz svakako zabavan, dobro dođe i da se nešto novo nauči, ali i obnovi znanje, kaže Igor Đukić, inače profesor istorije.

Sljedeće kolo održaće se u kafiću “Ginis” u srijedu, 15. novembra, sa početkom u 19.30 časova.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here