Vijesti Kultura i obrazovanje “Zadatak kulture je da kritikuje”: Poznati glumci pobrali aplauze Dervenćana

“Zadatak kulture je da kritikuje”: Poznati glumci pobrali aplauze Dervenćana

0

Pred gotovo četiri stotine posjetilaca u derventskom Centru za kulturu poznati glumci Dejan Lutkić, Vojin Ćetković i Nebojša Ilić odigrali su složenu i svevremensku predstavu o odnosu vlasti i umjetnika, podređenih i nadređenih i ljudskoj prirodi uopšte.

Komad najizvođenijeg hrvatskog pozorišnog pisca Mire Gavrana smješten je u vrijeme vladavine Luja XIV, najdugovječnijeg vladara u evropskoj istoriji, za čijeg je vremena Francuska postala politička, vojna i kulturna sila, ali je francuski kralj postao primjer apsolutiste.

Radnja predstave “Noć bogova” dešava se prilikom opijanja na desetogodišnjicu prijateljstva kralja Luja XIV (Ćetković), njegove dvorske lude (Lutkić) i pisca Molijera (Ilić). Pijani Luj XIV tada, usred veselja, otkriva da zna da dvorska luda i pisac o njemu igraju farsu u kojoj ga ismijvaju, te prisiljava svoje „prijatelje”, koje voli samo jer mu povremeno smiju reći poneku tešku istinu, da je odigraju samo za njega. On neočekivano pošteđuje već prežaljeni Molijerov život, a konac predstave otkriva da je zapravo sve igrokaz vrlo proračunate dvorske lude…

Predstavu „Noć bogova“ ovi glumci izvode od 2015. godine, na inicijativu Dejana Lutkića, jednog od protagonista.

Miro Gavran je ovaj komad napisao nakon smrti Josipa Broza Tita i uglavnom govori o tom vremenu, ali je zapravo odnos vlasti i umjetnosti pokazao kroz cijelu istoriju, od pamtivijeka do danas. Zadatak umjetnosti zapravo i jeste da kritikuje svaku vlast, a paralele su uvijek moguće, bez obzira na period u kojem se govori. Ovdje se zapravo govori o ljudskim prirodama, opisao je predstavu poznati glumac Vojin Ćetković.

On je posebno pohvalio brojnost derventske publike, kao i kvalitet Velike sale Centra za kulturu, za koju je rekao da bi, uz ulaganja, mogla da ugosti i najveće predstave.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here