Vijesti Kultura i obrazovanje Zaigraće sa prijateljima iz Švedske: KUDM “Bosiljak” priprema Novogodišnji koncert

Zaigraće sa prijateljima iz Švedske: KUDM “Bosiljak” priprema Novogodišnji koncert

0

Nakon brojnih nastupa Kulturno-umjetničkog društva mladih “Bosiljak” u čitavoj BiH, ali i u Bugarskoj i dalekoj Kini, ponovo je došao red da se “bosiljkovići” predstave derventskoj publici.

Biće ovo prilika da Dervenćani i derventska publika na djelu vidi sve članove KUDM “Bosiljak”, kao i specijalne goste iz Skandinavije. Naime, učesnici Novogodišnjeg koncerta biće i članovi SKUD “Krajišnici” iz švedskog Halmstada.

KUD “Krajišnici” iz Halmstada postoji već 26 godina, kao član Srpskog saveza i Srpske pravoslavne omladinske organizacije u Švedskoj, a okuplja Srbe, Šveđane i njihove prijatelje, te broji oko 500 članova. Predsjednik društva je Drago Bjelić.

Glavne aktivnosti društva su rad sa mladima i ženama na gajenju i očuvanju vjere, kulture i tradicije srpskog naroda u Švedskoj. Pored aktiva žena, folklorna sekcija je nosilac aktivnosti ovog udruženja. Od svog početka postižu zapažene rezultate kroz mnogobrojne nastupe širom Skandinavije i Evrope. “Krajišnici” su jedno od vodećih folklornih društava u Skandinaviji, učesnici su svih smotri folklora u Švedskoj, kao i devet Evropskih smotri srpskog folklore, saopšteno je iz KUDM “Bosiljak”.

Početkom 1992. godine Srbi porijeklom iz bosanske i hrvatske Krajine osnovali su Udruženje srpskih Krajišnika koje je kasnije preraslo u Srpski kulturni centar u čijem sastavu rade i svoje aktivnosti provode Srpsko društvo “Krajišnici”, KUD „Krajišnici“ i Fudbalski klub „Srpska“. Osim kulturnim i sportskim, članovi ovog društva bave se humanitarnim radom, kao i projektima u saradnji sa našom crkvom i maticama.

Novogodišnji koncert KUDM “Bosiljak” održaće se u nedjelju, 23. decembra, u Centru za kulturu u Derventi sa početkom u 18 časova.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here