Vijesti Kultura i obrazovanje Zaigrali derventske igre na Zlatiboru – FOTO

Zaigrali derventske igre na Zlatiboru – FOTO

0

Derventska rekreativna folklorna grupa „Đurđevak“ predstavila se koreografijom „Igre iz Dervente“ na 8. Međunarodnom festivalu veterana folklora “Zlatibore, visoka planino”, održanom početkom mjeseca u Čajetini, mjestu nadomak poznatog zimovališta. Podršku folklorašima pružila su i tri mlada muzičara – Goran Jošić, Kristijan Drobilović i Vladan Jevtić.

Festival Udruženja za njegovanje narodne tradicije “Veterani Zlatibora” iz Čajetine je okupio 51 društvo iz Srbije, Republike Srpske, Hrvatske, Crne Gore, Austrije i Slovenije.

Goran Jošić, Kristijan Drobilović i Vladan Jevtić

Nastup Dervenćana bio je izuzetno zapažen i privukao je pažnju kolega veterana, kaže umjetnički rukovodilac „Đurđevka“ Sandra Cvjetković.

Rezultat uspješnog nastupa su brojni pozivi na festivale u okruženju i dijaspori. Festival je organizovan na zavidnom nivou i naši rekreativci su oduševljeni gostoprimstvom domaćina. Naredne godine planiramo ponovo učestvovati i naravno opet igrati naše derventske igre. Ove godine putovalo nas je 33-oje, a vjerujem da će dogodine taj broj biti veći, kaže Cvjetkovićka, dodajući da su organizatori upriličili druženje svih 1.100 učesnika uz tradicionalne specijalitete Zlatibora i trubače koje je trajao do zore.

Cilj ovog festivala je da svi ljubitelji folklora u poznim godinama predstave igre, pjesme i običaje svog kraja.

“Đurđevak” igra već četiri godine

Grupa postoji četiri godine i trenutno broji oko 40 članova koji se prije nisu bavili folklorom.

Uskoro slavimo 4. godišnjicu rada i planiramo prigodnu zabavu. Cilj nam je da, pored rekreacije i druženja, sačuvamo igre, pjesme i muziku derventskog kraja. Opština nam je obezbijedila dio sredstva za put, a samim tim je pokazala da je prepoznala značaj našeg rada i da nas podržava u tome, ističe Cvjetkovićka.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code