Vijesti Kultura i obrazovanje Zainteresovati mlade za važan dio istorije: Otvorena izložba “Nemanjići – stvaranje kraljevine”...

Zainteresovati mlade za važan dio istorije: Otvorena izložba “Nemanjići – stvaranje kraljevine” – FOTO

0

U Narodnoj biblioteci „Branko Radičević“ danas je i zvanično otvorena izložba „Nemanjići – rađanje kraljevine“ u okviru koje su predstavljena umjetnička dela kostimografa Stefana Savkovića i scenografa Kirila Spaseskog, stvarana za istoimenu seriju, jedan od najzahtjevnijih projekata Radio-televizije Srbije.

Autor izložbe Petar Đinović istakao je da izložba izazva veće interesovanje u Republici Srpskoj nego u Srbiji, zbog čega je ovo podneblje steklo njegove najveće simpatije.

Autor izložbe Petar Đinović

Ovo je samo jedan dio od više hiljada stvari izrađene za potrebe snimanja, rekao bih jedan optimalan broj ekponata koji mogu da dočaraju i privuku pažnju mladih ljudi, te da ih zainteresuje za taj period srpske istorije, što je i osnovni cilj izložbe. Trebamo da razmišljamo o državi Nemanjića, o tome kako je izrasla u jednu ogromnu državu i pokazala da možemo biti veliki i uspješni. Tada su se gradile vrijednosti individualne vrijednosti, ali i odnos prema sebi i bližnjima, a ostalo je sve dolazilo samo po sebi, rekao je Đinović, inače, direktor galerije RTS-a.

Iako su svi eksponati nastali na osnovu proučavanja bogate istorijske građe, Đinović je posebno naglasio autentičnost mačeva, lukova i strijela.

Zadovoljstvo prikazanim izrazio je i derventski pisac Vojislav Nović.

Izložba nas uči o stvarima koje bi trebali znati i obnoviti, jer onaj ko ne poznaje prošlost, teško da ima budućnost. Iako su o ovim temama napisani tomovi i tomovi knjiga, lakše je kada sve to i vizuelno dočaramo, poručio je Nović.

Direktorica ustanove Mirjana Plisnić posebno se zahvalila Alenu Mešiću iz udruženja “Denarijus” i direktoru Muzeja u Gradišci Bojanu Vujinoviću, koji su pomogli da izložba bude postavljena u Derventi.

Dervenćani će izložbu moći pogledati i tokom naredne dvije sedmice. Fotografije pogledajte OVDJE.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here